Нови изследвания твърдят, че Predator има допълнителни функционалности Емил Василев

...
Нови изследвания твърдят, че Predator има допълнителни функционалности Емил Василев
Коментари Харесай

Зловредният софтуер Predator за Android и iOS е доста по-опасен, отколкото се смяташе досега

Нови проучвания настояват, че Predator има спомагателни функционалности

Емил Василев преди 9 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 8:06 | 29.05.2023

Колко радиоактивно е било тялото на Мария Кюри?

ХардуерДаниел Маринов - 18:37 | 28.05.2023

Бритиш Телеком разгласи най-лошата позиция за слагане на рутерa вкъщи

IT НовиниДаниел Десподов - 10:09 | 27.05.2023

Хакнаха логаритъма за активиране на Windows XP и в този момент операционната система може да бъде задействана офлайн, без интернет

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Predator, комерсиалният злотворен шпионски програмен продукт за Android и iOS, създаден от компанията Intellexa може да се окаже по-опасен, в сравнение с се смяташе до момента, защото съгласно ново проучване инструментът има доста функционалности, които не бяха известни до в този момент.

Изследователите по киберсигурност от Cisco Talos неотдавна разгласиха изчерпателен разбор на Predator и неговия зареждащ модул Alien. Според разбора се стигна до заключението, че Alien е освен това от зареждащ модул, и че работейки в унисон с Predator разрешава събирането на всевъзможни разследващи данни.

„ Когато се употребяват дружно, те обезпечават разнородни благоприятни условия за кражба на информация, наблюдаване и далечен достъп. “

казват откривателите

Комерсиален шпионски програмен продукт

Зловредният програмен продукт разрешава на потребителите да записват аудио от телефонни диалози и VoIP приложения и да крадат данни от чат приложения като WhatsApp или Telegram. Въпреки че не е доказано, откривателите считат, че злонамереният програмен продукт разрешава също по този начин следене на геолокацията, достъп до камерата и заблуждаване на потребителя, че устройството е изключено (за по-лесно потребление през „ изключеното “ време).

За да бъдат нещата още по-лоши, даже след толкоз изчерпателен разбор откривателите към момента не са сигурни, че са стигнали до цялата истина.

„ Този лист с благоприятни условия не би трябвало да се смята за обстоен. “

заключават откривателите

Злонамереният програмен продукт е създаден през 2019 година, оповестява The Register, и е част от по-голям софтуерен пакет, създаден от Intellexa, прочут преди този момент като Cytrox. Посочва се, че приложенията са налични както за Android, по този начин и за iOS.

На процедура Predator/Alien е сходен на Pegasus, също комерсиален шпионски програмен продукт, създаден от израелската NSO Group. Оттогава Pegasus е неразрешен, а NSO Group е включена в черния лист на Съединените щати, откакто се появиха известия, че софтуерът се употребява от режими по целия свят за гонене на публицисти, деятели за човешките права, дисиденти и други лица, които биха могли да застрашат ръководещите в разнообразни държавни управления по света.

Зловредният програмен продукт работи като злоупотребява с уязвимости от вида „ нулев ден “ и други дефекти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР