Новият гел разгражда алкохола в стомашно-чревния тракт, като по този

...
Новият гел разгражда алкохола в стомашно-чревния тракт, като по този
Коментари Харесай

Нов пробив: учени създадоха гел за защита на организма от вредата от алкохола

Новият гел разгражда алкохола в стомашно-чревния тракт, като по този метод заобикаля отрицателните резултати на алкохола върху организма и предотвратява несъразмерната интоксикация. Предвижда се да се приема преди или по време на консумация на алкохол.

Учени от Швейцарското висше софтуерно учебно заведение в Цюрих са създали специфичен гел на протеинова основа. Гелът употребява атомите на желязото като катализатор за превръщане на алкохола в стомашно-чревния тракт в оцетна киселина, преди да попадне в кръвта. Както е известно, по-голямата част от алкохола навлиза в кръвния поток през стомашната и чревната лигавица.

Освен желязото, другите два катализатора са златото и глюкозата. В резултат на многоетапна каскада от ензимни реакции алкохолът в последна сметка се трансформира в оцетна киселина.

Първите опити са извършени върху опитни мишки. Гелът е понижил равнищата на алкохол в кръвта с 56% и също по този начин е предпазил организма на гризачите от увреждане.

„ Гелът трансферира разграждането на алкохола от черния дроб към храносмилателния тракт. Благодарение на това не се образува токсичния промеждутъчен артикул – ацеталдехид “,

коментира съавторът Рафаел Мезенга.

Мишките са натрупвали по-малко ацеталдехид и са имали по-малко чернодробни увреждания. Положителни лечебни резултати са следени както след кратковременен банкет на алкохол, по този начин и след дълготрайно излагане на алкохол. В дълготраен проект е записано и понижаване на уврежданията на далака, червата и други вътрешни органи.

Понастоящем учените възнамеряват пилотно клинично тестване. Те към този момент са подали поръчка за патент за технологията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР