Новата технология позволява отпечатван на биоразградима електроника върху всичко(снимка: TechXplore

...
Новата технология позволява отпечатван на биоразградима електроника върху всичко(снимка: TechXplore
Коментари Харесай

Нова техника отпечатва схеми върху всякакви повърхности


Новата технология разрешава отпечатван на биоразградима електроника върху всичко
(снимка: TechXplore / Pennsylvania State University)

Отп ечатваната електроника може да помогне за разпространяването на интелигентни, свързани устройства – от домашен уреди, които споделят между тях, до медицински диагностични датчици, които се слагат върху тялото, с цел да се избегнат инвазивни процедури. Но разнообразието от печатащи повърхности е предизвикателство.

Съществуващите способи за щемпел върху плоскости може да не са безвредни за потребление върху човешката кожа, да вземем за пример, или да не са използвани за комплицирани текстури и форми. Сега интернационален екип откриватели от Държавния университет в Пенсилвания (Penn State) е създал евтина техника за трансфер чрез невисок топлопренос, посредством която може да се отпечатва биоразградима електроника върху разнообразни комплицирани геометрии и евентуално върху човешка кожа, заяви.

„ Опитваме се да дадем опция за непосредствено разработване на интегрални схеми със свободна форма, 3D геометрии ”, споделя Хуаню „ Лари ” Ченг, професор по кариерно развиване в катедрата по инженерни науки и механика на университета. „ Отпечатването върху комплицирани обекти може да направи допустимо в бъдеще интернет на нещата да е подобен, че веригите да свързват разнообразни обекти към нас, без значение дали са интелигентни домашни датчици, роботи, които извършват комплицирани задания дружно, или устройства, сложени непосредствено върху човешкото тяло ”.
още по тематиката
За да стартират процеса на печатане, откривателите са покрили тъничък филм с мастило, направено от цинкови наночастици. Той е прикован към покритие, сходно на образец, върху целевата повърхнина. След това учените пуснали високоенергийна ксенонова светлина през кино лентата. За милисекунди силата от тази светлина е възбудила частиците задоволително, с цел да ги трансферира на новата повърхнина през шаблона.

Новата повърхнина, с помощта на този способ, може да има комплицирана форма: отпечатаните обекти в опита включват стъклена чаша и мида. Прехвърленият цинк образува проводима електронна верига, която може да се приспособява за потребление като датчик или антена.

Методът, спрямо други техники за щемпел на електроника, е доста по-бърз и доходоносен, защото не употребява скъпо съоръжение като вакуумни камери, изяснява Ченг. Новата техника може да бъде и по-устойчива.

„ Днес електрониката се обновява на всеки две години и това основава голямо количество електронни боклуци ”, сподели Ченг. „ Когато погледнем в бъдещето, в случай че нашата електроника е задоволително екологична, с цел да може да се изхвърля в тоалетната, използването ѝ ще бъде доста по-добре за околната среда ”.

Този фактор на биоразградимост също по този начин усъвършенства и сигурността на устройствата. Екипът изследва и опциите за превръщане на отпечатаните биоразградими цинкови вериги в непрекъснати.

Това, което следва в този момент, е да се изследва до каква степен може методите за щемпел да се мащабират и да са по-удобни за широкомащабно произвеждане. Оптимизирането на процедурата за щемпел, както и отпечатването върху кожата – за приложения за мониторинг на здравето – също ще бъде приоритет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР