Нова статия в Journal of the European Economic Association, публикувана

...
Нова статия в Journal of the European Economic Association, публикувана
Коментари Харесай

Хората обръщат внимание на нова информация само ако им изнася

Нова публикация в Journal of the European Economic Association, оповестена от Oxford University Press, споделя, че сме склонни да слушаме хора, които ни споделят неща, в които имаме вяра и пренебрегваме тези, които приказват за това, което не ни се желае да е правилно. В резултат на това индивидите с еднообразно мислене са склонни да се сугестират един различен като обменят близки убеждения между тях.
Макар че наподобява разумно хората да образуват решения въз основа единствено на доказателства и опит, предходни проучвания сочат, че вземащите решения имат „ стимулирани убеждения “. Те имат вяра на това, което чуят, тъй като желаят то да е истина. Мотивираните убеждения могат да генерират съществени пристрастия. Спекулира се с стимулирани убеждения в разпространяването на дезинформация в онлайн форумите. Такива убеждения могат да обяснят и метода, по който се показва протичащото се на фондовата борса. Налице е доста справедлива информация за финансовите пазари, само че груповото взимане на решения и голословното поощряване може да докара до измислено надути цени на акции и до финансова неустойчивост.
Учените употребявали лабораторни опити, с цел да схванат дали тези пристрастия в убежденията се задълбочават, в случай че хората обменят вярванията си един с различен. 
Резултатите сочат, че хората, които са песимисти и са в групата с висок коефициент на просветеност, са склонни да получат оптимизъм от бодър човек от близкото си обграждане. Ако обаче оптимист е комплициран до песимист сътрудник - няма възможност да прихване скептицизъм. 
От опитите станало ясно, че в групата на хората с по-нисък коефициент на просветеност, склонноста към пристрастия към разбиране или поверие, в резултат на въздействието на различен човек от същата група, е доста по-висока. Не толкоз умните човеци изборно приписват по-висока осведомителна стойност на обществените сигнали, които ускоряват съществуващата им мотивация да имат вяра в едно или друго изказване.
„ Този ​​експеримент изяснява за какво пристрастните вярвания могат да се задълбочат в ерата на интернет - споделя Райън Опреа, един от създателите на научната обява. - Сега получаваме доста информация от обществените медии без да знаем доста за нейното качество и меродавност. В резултат на това постоянно сме принудени сами да решим какъв брой точни и правилни са другите отзиви и източниците на информация. Хората позволяват този проблем, като се доверят на източници, които им споделят това, което желаят да чуят. Това може да даде съществени отклонения от истината заради стимулираните разсъждения. Ситуацията може да се утежни с течение на времето. "
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР