Повечето от нашите клетки имат генетичен код. Когато бъде дешифриран,

...
Повечето от нашите клетки имат генетичен код. Когато бъде дешифриран,
Коментари Харесай

Клетките могат да остареят с години за един ден

Повечето от нашите кафези имат генетичен код. Когато бъде дешифриран, той „ споделя “ на тялото ни по какъв начин да създава протеините, от които се нуждаем, с цел да оцелеем. С течение на времето пораждат дребни модификации, които работят като „ генетични превключватели “, засягащи метода, по който клетките ни интерпретират инструкциите, без да трансформират самия код.
Натрупванията на тези по този начин наречени епигенетични промени постоянно се употребяват за оценка на биологичната възраст на клетките и тъканите. Но латвийски откриватели разгласиха свое виждане, че зараждащите модификации могат да се трансформират през целия ден. А това води до догатката, че тестванията, основани на единствено на една тъканна проба, не са толкоз точни, колкото се смяташе до момента.
Екипът изследвал голям брой кръвни проби от 52-годишен мъж, вземани на всеки три часа в продължение на 72 часа. Били оценени 17 разнообразни епигенетични часовника в сбирката от бели кръвни кафези на всеки пример.
Това, което разкрили учените, било изненадващо. 13 от 17-те епигенетични часовника посочили забележителна разлика през целия ден. Клетките изглеждали „ по-млади “ в ранните часове на сутринта и „ по-стари “ към обяд, с относителни разлики, равностойни на промени от към 5,5 години.
Но разчитането единствено на проби от един субект означавало, че са вероятни прибързани систематизирани заключения. Затова учените траяли с опитите и анализирали кръвни проби, взети в продължение на пет часа от няколко души. Възрастовите съмнения били открити при всички участници в проучванията.
Някои от тези клетъчни възрастови промени може да се дължат на това, че кръвта ни съдържа разнообразни типове бели кръвни кафези в другите изрезки от денонощието. Но пък някои параметри към момента демонстрират тази възрастова флуктуация, даже когато откривателите се концентрират единствено върху един вид бели кръвни кафези.
Изследването е оповестено в Aging Cell.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР