Нова опасна мода: назални спрейове за по-бърз тен водят до

...
Нова опасна мода: назални спрейове за по-бърз тен водят до
Коментари Харесай

Нова опасна мода: назални спрейове за по-бърз тен водят до рак на кожата

Нова рискова мода: назални спрейове за по-бърз загар водят до рак на кожата. Нова рискова мода в ТикТок придобива все по-голяма известност, само че слага доста въпроси по отношение на сигурността за здравето.

Видеа в обществената мрежа предизвикват потреблението на назални спрейове, които съдържат веществото меланотан, като средство за по-бързо придобиване на загар на кожата, директно преди посещаване в солариум.

Някои от видеата в мрежата надвишават 1,4 млн. преглеждания.



Дерматологът Мария Хаджийска коментира повече по отношение на евентуалните опасности за здравето при потреблението им.

„ Назалните спрейове съдържат хормона меланотан. Когато го вдишвате, той навлиза в кръвта през носната лигавица. След това се свързва с рецепторите за меланокортин и подтиква производството на пигмента меланин ”, изясни кожният лекар пред bTV.

Д-р Хаджийска посочи, че тенът, добит по този метод, не трае постоянно, а меланотанът в спрейовете не е утвърден или контролиран от Администрацията по храните и медикаментите и е неразрешен за законна продажба в редица страни, в това число Съединените щати, Обединеното кралство и Австралия.



„ Това значи, че съставът на тези спрейове не е тъкмо обяснен. Те съдържат субстанции, които не са пречистени и безвредни за човешкия организъм “, добави доктор Мария Хаджийска.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР