Нов механизъм за реакция при силно замърсяване на въздуха в

...
Нов механизъм за реакция при силно замърсяване на въздуха в
Коментари Харесай

Общината обещава по-бърза реакция при замърсяване на въздуха в София

Нов механизъм за реакция при мощно замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици от 10 микрограма (ФПЧ-10) ще наложи общината. Предложението е на зам.-кмета по екологията Йоана Христова.

При позволена норма до 50 мг ФПЧ на 1 на куб.м, в случай че в един ден най-малко два датчика, инсталирани на разнообразни места в града, измерят замърсяване от 51 мг до 150 мг/куб.м, ще се задейства поредност от ограничения. Те ще стартират още на идващия ден.

Сред тях са апел към жителите да не употребяват колите си, а публичния превоз, увещание на отопляващите се на твърдо гориво по опция да минат на различно отопление, също така в допълнение ще се метат и мият улиците, в случай че атмосферните условия разрешават.

При прогноза за идно замърсяване на въздуха или към този момент измерено от 151 мг до 200 мг/куб.м с изключение на описаните ограничения общината ще провежда безвъзмездни буферни паркинги до метростанциите.

При прогноза или открито замърсяване на въздуха с ФПЧ-10 над 200 мг/куб.м, което е 4 пъти над допустимата норма, се прибавя и възбрана за паркиране по съществени улици в платената зона или затваряне на карета от улици за придвижване на коли с изключение на на живеещите там. Общината вкарва еднодневна карта за цялата градска мрежа на цена от 1 лев.

Досега средногодишно в София се записаха към 400 пъти превишаване на нормата от 50 мг/куб.м. В момента обаче софиянци нямат достоверна информация за равнището на замърсеност на въздуха, защото сегашните измервателни станции са едвам шест, като едната от тях е на Копитото, на Витоша.

След 1 септември, когато би трябвало да бъдат инсталирани 22 нови сензорни станции на разнообразни места в града, ще може да се разбере каква е действителната картина. Столичната община получи 560 000 лв. по програмата " Балкани-Средиземно море " на Европейски Съюз, с цел да купи и построи тази мрежа за наблюдаване на атмосферния въздух в столицата.

Реабилитация на филтрите за комини

Филтрите за комините на къщите, където хората се отопляват на твърдо гориво, бяха отхвърлени от Министерството на околната среда и водите като безполезни за чистенето на въздуха от ФПЧ, само че в този момент Столичната община ги оправдава. Практиката потвърди, че монтирането на безвъзмездни отоплителни съоръжения на пелети не взема решение казуса с нездравословните излъчвания в кварталите със обществено едва население. Там хората не престават да горят въглища и други, защото цената на пелетите е висока за тях.

" Поставените филтри в 25 семейства със остарели печки в регион " Красна поляна " сподели 80% успеваемост и ние от общината ще поемем поддръжката и чистенето им ", съобщи Теодора Полимерова, началник на дирекция " Климат, сила и въздух " на Столичната община.

До края на годината общината ще сложи 150 филтъра на комини в регионите " Слатина " и " Красна поляна ". Планирано е до 2023 година да бъдат инсталирани още 1000 филтъра.

Едва 5170 семейства са кандидатствали за безвъзмездни отоплителни съоръжения на пелети или газ до крайния период 13 юни, заяви Лорита Радева, ръководител на комисията по околна среда. Тя разгласи, че опцията за кандидатстване към момента е отворена.

По оперативна стратегия " Околна среда " 15 000 семейства от София могат гратис да заменят своите " неекологосъобразни форми на отопление " в идващите 3 години, дава обещание в отчета си зам.-кметът Йоана Христова. Новият механизъм за реакция при замърсяване на въздуха следва да бъде утвърден на сесия на Столичния общински съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР