Нов анализ изследвал 40-годишни проучвания в опит да се открие

...
Нов анализ изследвал 40-годишни проучвания в опит да се открие
Коментари Харесай

Фибрите пазят от болести на сърцето и диабет

Нов разбор изследвал 40-годишни изследвания в опит да се открие идеалното количество фибри, което би трябвало да консумираме, с цел да се предотврати хронично заболяване и преждевременна гибел. Изследователите и организациите за публично здраве от дълго време приветстват изгодите от приема на фибри, само че какъв брой тъкмо би трябвало да консумираме? Резултатите от разбора са оповестени в списанието “The Lancet ”, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Неинфекциозните заболявания се назовават също хронични болести. Те нормално не престават дълго време и напредват постепенно. Според СЗО има четири съществени групи такива болести - сърдечносъдови, рак, хронични респираторни заболявания и диабет. Проф. Джим Ман от Университета в Отаго, Нова Зеландия, е създателят на проучването, а Андрю Рейнолдс, теоретичен помощник в Медицинската школа на Отаго в Дънидин, е първият създател на отчета.

Рейнолдс и сътрудници проучили данните, включени в 185 обсервационни проучвания, които обхващали общо над 4 600 души. Анализираните изследвания са били провеждани в продължение на съвсем 40 години. Учените изследвали честотата на някои хронични болести, както и степента на преждевременна смъртност, породена от тях. Също по този начин проучили редица ракови болести, свързани с наднорменото тегло, като рак на гърдата, на ендометриума, на хранопровода и на простатата.

Като цяло проучванията посочили, че хората, които употребяват най-вече фибри в диетата си, е с 15-30% по-малко евентуално да умрат прибързано от сърдечносъдово заболяване, спрямо тези, които одобряват малко фибри. Също по този начин 16-24% по-ниска е честотата на коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет вид 2 и рак на дебелото черво. Храните, богати на фибри, включват пълнозърнести артикули, зеленчуци, плодове, грах, боб, леща и нахут.

Анализът също по този начин посочил, че количеството фибри, което хората би трябвало да употребяват всекидневно, с цел да получат тези изгоди за здравето, е 25-29 грама. За съпоставяне, възрастните в Съединените щати употребяват приблизително 15 грама фибри на ден. Авторите също по този начин допускат, че консумирането на повече от 29 грама фибри дневно може да докара до още по-големи изгоди за здравето. Не са открити никакви неподходящи последствия за здравето от потреблението на фибри. Проучванията също по този начин посочили, че консумирането на повече фибри мощно корелира с по-ниско тегло и по-ниски равнища на холестерол в кръвта.

Борис АЛЕКСАНДРОВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР