Номинираният от ГЕРБ за министър-председател неврохирург Николай Габровски върна в

...
Номинираният от ГЕРБ за министър-председател неврохирург Николай Габровски върна в
Коментари Харесай

Отдалечени от ярка партийна оцветка. Габровски върна на Радев изпълнен мандат за кабинет


Номинираният от ГЕРБ за министър-председател неврохирург Николай Габровски върна в понеделник изпълнен мандат за държавно управление на президента Румен Радев . Точно преди седмица президентът му. Предстои Радев да издаде декрет, с който да предложи кабинета на Габровски да бъде гласуван от Народното събрание.

Засега само най-малката партия - “Български напредък ” , е заявила, че би подкрепила. От Движение за права и свободи споделиха,, само че заасега не са декларирали ясно желание за поддръжка. “Продължаваме смяната ” и “Възраждане ” въобще отхвърлиха да се срещнат с Габровски, а Българска социалистическа партия и “Демократична България ” обявиха, че няма да поддържат негов кабинет.

Въпреки че съгласно първончалните поръчки държавното управление с мандата на ГЕРБ не събира поддръжка от най-малко 121 гласа в Народното събрание, номинираният за министър председател от партията на Бойко Борисов заявява пред президента подготвеност да ръководи.

Габровски предложи кабинет с трима вицепремиери, който по думите му е построен от “професионалисти, които са които са отдалечени от ярка партийна оцветка ”. Сред възможните заместници на неврохирурга личат имената на Меглена Плучиева и Миглена Тачева, които участваха в държавното управление на тройната коалиция, ръководено от Сергей Станишев (2005-2009).

Меглена Плучиева е препоръчана за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Тя е някогашен народен представител и ексчлен на управлението на Българска социалистическа партия. Плугчиева беше вицепремиер по еврофондовете в кабинета “Станишев ”.

Миглена Тачева е номинирана от Габровски за вицепремиер по публичен ред и сигурност и министър на правораздаването. Тя е някогашен кадър на Национална движение „Симеон Втори" и беше правосъден министър в държавното управление на тройната коалиция.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ предложи Малина Крумова за вицепремиер по ръководството на евросредствата.

Габровски поверява Министерство на вътрешните работи на Благородна Макева , военното министерство - на Атанас Запрянов , а външното министерство - на Драгомир Заков , който за малко оглави Министерството на защитата в кабинет на Кирил Петков.

За министър на стопанската система и промишлеността е препоръчан Мартин Дановски , за районен министър - Добромир Симидчиев , а за министър на превоза и известията - столичния общински консултант от ГЕРБ Прошко Прошков .

Габровски предлага обществената политика да бъде управлявана от Събина Събева , опазването на здравето - от Благомир Здравков , образованието - от Славчо Томов , а културата - от Ириней Константинов . За министър на земеделието е номиниран Васил Грудев , за министър на нововъведенията и растежа - Милена Стойчева , а за министър на електронното ръководство - Красимир Симонски .

За министър на енергетиката Габровски номинира някогашният изпълнителен шеф на “Булгаргаз ” Николай Павлов , който беше освободен от кабинета “Петков ”. Туризмът е поверен на Мартин Захариев , а спорта - на Борил Кръстев .

Кандидат-премиерът уточни 5 съществени целта на кабинета си: “гласуване на бюджет, стабилизиране на инфлацията, стабилизиране на цените, работа по Плана за възобновяване и резистентност, Шенген и еврозона ”.

“Всичко това би трябвало да се случи в едни доста къси периоди. Убеден съм, че тези експерти, които са отдалечени от ярка партийна оцветка, ще могат да създадат това в извънредно къси периоди ”, заключи Габровски пред президента.

На излизане от президентството неврохирургът съобщи пред медиите, че се надява оферти от него кабинет да получи единомислеща поддръжка от Народното събрание. Според него, в случай че не бъде образувано държавно управление с първия мандат, това няма да стане и с втория мандат. Вероятността за кабинет с третия изследователски мандат, той дефинира като “хазарт ”.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова добави, че партията ѝ е оставила свободата на Габровски самичък да подбере членовете на кабинета си. Очаква се той да бъде разискван и препоръчан на гласоподаване в Народното събрание в сряда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР