Но най-голямата изненада дойде, когато Камерън, който не играе почти

...
Но най-голямата изненада дойде, когато Камерън, който не играе почти
Коментари Харесай

Последно хвърляне на заровете: Какво се случва по политическите върхове на Острова?

Но най-голямата изненада пристигна, когато Камерън, който не играе съвсем никаква политическа роля, откогато напусна поста министър-председател след гласуването за Брекзит през 2016 година, получи поста на външен министър.

Сунак употребява речта си на конференцията на торите предишния месец, с цел да обещае, че ще бъде министър председателят на " смяната ", като осъди неуспехите на " 30-годишния консенсус ". Сега той се обърна за помощ към своя центристки предходник.

Тъй като торите изостават от лейбъристите с повече от 20 пункта в изследванията на публичното мнение, реорганизацията съставлява последното мятане на заровете на Сунак във връзка с построяването на екип преди идващите избори.

Преместването на Клевърли в Министерството на вътрешните работи и възобновяване на Камерън, типичен тори от така наречен Хоум Каунти (близките-до Лондон-графства), допуска, че Сунак е решил да показа пред обществеността едно по-малко жестоко лице. Камерън ще стане доживотен член на Камарата на лордовете.

Камерън, който бе министър-председател от торите в интервала 2010-2016 година, наскоро се оказа в центъра на най-големия лобистки скандал във Англия от десетилетия насам, когато " Файненшъл Таймс " разкри, че той скрито е лобирал пред някогашни сътрудници в държавното управление от името на своя шеф Greensill Capital.

" Преди няколко седмици Риши Сунак сподели, че Дейвид Камерън е част от проваленото статукво, а в този момент го връща като собствен избавителен сал ", съобщи Пат Макфадън, началник на акцията на лейбъристите. " Това поставя завършек на смехотворната рекламация на премиера да предложи смяна от 13-годишния неуспех на торите. "

Уволнението на Брейвърман ще провокира ответна реакция от страна на някои десни депутати от торите, само че съдружниците на Сунак имат вяра, че политическите последствия могат да бъдат овладени. " Тя няма войска зад тила си ", споделя един от съдружниците на премиера.

Вътрешният министър беше уволнена, откакто предходната седмица написа публикация, в която упрекна полицията в пристрастност. Острият темперамент на нейното овакантяване подсказва, че в този момент Брейвърман може да провежда акция за бъдеща кандидатура за водач на торите от задните редици, подкрепена от членовете на дясната група на партията.

В сряда Върховният съд ще се произнесе по нейния проект за изпращане на претенденти за леговище в Руанда. Ако той бъде разгласен за противозаконен, Брейвърман евентуално ще възобнови апелите си Англия да се откаже от Европейската спогодба за правата на индивида. Брейвърман съобщи: " За мен беше най-голямата привилегия в живота ми да работя като министър на вътрешните работи. Ще имам какво да кажа навреме. "

Сунак ще показа тези ходове като опция да насърчи по-млади министри и да прочисти някои едва представящи се членове на кабинета преди изборите, които се чакат следващата година.

" Днес Риши Сунак укрепва екипа си в държавното управление, с цел да вземе дълготрайни решения за по-добро бъдеще ", съобщи Консервативната партия в обществената медийна платформа X.

Сред министрите, набелязани за уволняване, са Терез Кофи, министър на околната среда, и Стив Баркли, министър на опазването на здравето.

Лаура Трот, министър на пенсиите, и Ричард Холдън, министър на превоза, са измежду тези, които са препоръчани за покачване.

Уволнението на Брейвърман идва, откакто тя провокира яд с мненията си за това, че спането на улицата е " избор на метод на живот ", и с рецензиите си за дейностите на столичната полиция във връзка с пропалестинските митинги през последните дни.

То идва и единствено 13 месеца откакто някогашният министър-председател Лиз Тръс я принуди да подаде оставка от същата служба поради механически пробив в сигурността, при който тя е употребила персоналната си е-поща, с цел да изпраща информация, обвързвана с активността на държавното управление.

Най-голямата изненада обаче въпреки всичко бе завръщане за някогашния министър-председател Камерън, което акцентира готовността на Риши Сунак да поема опасности, защото той се стреми да съживи политическата си орис, написа в. " Гардиън ".

Камерън разгласява известие в X, някогашен Twitter: " Изправени сме пред сложен набор от интернационалните провокации, в това число войната в Украйна и рецесията в Близкия изток. В това време на дълбоки световни промени рядко е било по-важно за тази страна да застане до нашите съдружници, да укрепи партньорствата ни и да се увери, че гласът ни се чува... Макар че през последните седем години не съм на първа линия в политиката, уповавам се, че опитът ми - като водач на Консервативната партия в продължение на единадесет години и министър-председател в продължение на шест - ще ми помогне да оказа помощ на министър-председателя да се оправи с тези жизненоважни провокации. "

Камерън се отдръпна през 2016 година след загубата на референдума за Брекзит, само че съгласно информацията през 2018 година е споделил на другари, че желае да се върне в политиката, за предпочитане като външен министър, напомня " Гардиън ". Оттогава насам той поддържа относително ниска известност, макар че преди две години се забърка в скандал, когато лобираше пред министрите на държавното управление да обезпечат финансиране за към този момент банкрутиралата компания за финансови услуги Greensill Capital.

Миналия месец той още веднъж се върна на първите страници на вестниците, когато съобщи, че решението на Сунак да анулира високоскоростната железопътна линия HS2 сред Бирмингам и Манчестър е било неправилно, като добави: " Вървим в неверна посока ".

Камерън също по този начин беше мощен покровител на това Обединеното кралство да резервира уговорката си да изразходва 0,7% от брутния народен приход за интернационална помощ - ангажимент, който Сунак след това отхвърли.

В своето онлайн изказване Камерън съобщи: " Въпреки че може да не съм бил склонен с някои обособени решения, за мен е ясно, че Риши Сунак е мощен и кадърен министър-председател, който демонстрира образцово водачество в сложен миг. Искам да му оказа помощ да обезпечи сигурността и просперитета, от които се нуждае нашата страна, и да бъда част от допустимо най-силния екип, който служи на Обединеното кралство и който може да бъде показан на страната при провеждането на общите избори. "

Решението на Сунак да върне Камерън евентуално ще се хареса на умерените среди в Консервативната партия, които бяха разтревожени от нападателно дясната изразителност на Брейвърман по въпроси като имиграцията, полицейската активност и бездомността.

Това също по този начин може да подхрани и гнева на десницата в партията, изключително като се има поради, че последното значимо политическо деяние на Камерън беше да води несполучливата акция за оставане в Европейски Съюз.

Камерън не идва без своите несъгласия, в това число политиката на строги икономии, решенията за Брекзит, устрема му за по-тесни връзки с Китай и обвиняванията в лобиране, когато е бил нает от Greensill, разяснява " Скай нюз ".

Не е казус външният министър да е член на Камарата на лордовете - лорд Карингтън е член на Камарата на лордовете на Маргарет Тачър в интервала 1979-1982 година, напомня Би Би Си.

Но завръщането на някогашен министър-председател на министерската маса има стойност на " сензация ", в това няма подозрение. Премиерът Риши Сунак ще се надява, че това най-сетне е нещото, което ще накара него и държавното управление му да бъдат видяни и ще може да промени политическото време. Без подозрение той ще твърди, че това е събиране на консервативното политическо семейство, като оставим настрани разтърсванията от последните години, разяснява още Би Би Си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР