Никарагуанските католици започват 2024 г. след новината за ареста на

...
Никарагуанските католици започват 2024 г. след новината за ареста на
Коментари Харесай

Свещениците са били отвлечени: Папата е загрижен за задържаните в Никарагуа

Н икарагуанските католици стартират 2024 година след новината за ареста на 14 свещеници и двама семинаристи в края на 2023 година Ватикана и Съединените щати реагираха на тази мярка на държавното управление на Даниел Ортега. 

Това оповестява журналистът на Voice of America (VOA), Доналдо Хернандез в своя репортаж от Сан Хосе. 

В Никарагуа 14 свещеници, в това число свещеник, посрещнаха 2024 година в пандиза след полицейска интервенция, извършена от държавното управление в последните дни на 2023 година, както беше доказано от свещеник Силвио Баес, член на Епископската конференция на Никарагуа, предава VOA

„ Свещениците са били отвлечени “, споделя Силвио Баез, свещеник в Съединените щати. 

Епископът употребява термина “отвличане ”, защото управляващите в Никарагуа не са споменавали обществено за 14-те арестувани божии чиновници. Нито за двамата семинаристи, също задържани през месец декември. 

„ Много от тях са заболели, с хронични болести и би трябвало да одобряват всекидневно медикаменти, с цел да могат да поддържат задоволително здраве “, показва Баес. 

Масовото задържане на религиозни хора е невиждано в Никарагуа, заради което папа Франциск се възползва от първата си литургия за 2024 година, с цел да разяснява тематиката. 

„ Следя с паника всичко, което се случва в Никарагуа, където епископи и свещеници са лишени от независимост “, споделя папа Франциск. 

В момента има 17 католически, религиозни жители, арестувани в Никарагуа. Епископ Роландо Алварес е задържан през август 2022 година, наказан на 26 години за хипотетична държавна измяна. 

„ Властите в Никарагуа задържаха свещеник Роландо Алварес за 500 дни. Той е в изолираност и без самостоятелна оценка на изискванията му в пандиза. Той и всички тези незаслужено арестувани заслужават да бъдат освободени неотложно и абсолютно “, споделя Брайън А. Никълс, заместник-държавен секретар на Съединените щати. 

Папа Франциск и други участници в интернационалната общественост показаха загриженост за реализиране на разговор с държавното управление на Никарагуа за освобождение на пандизчиите, оповестява VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР