Специалният формат на - Големите постижения“, представи десетте най-забележителни момента

...
Специалният формат на - Големите постижения“, представи десетте най-забележителни момента
Коментари Харесай

Приемането на България в Европейския съюз - най-голямото ни постижение след 1989 г.

Специалният формат на - „ Големите достижения “, показа десетте най-забележителни момента в историята на България след 1989 година Сред тях попадат значими събития и персони в региона на политиката, културата и спорта, посочени в представително социологическо изследване на центъра за публични и политически проучвания „ Галъп интернешънъл “. Зрителите избраха събитията от най-новата история на България, с които най-вече се гордеят.

На първо място участниците в гласуването избраха приемането на България в Европейския съюз.

Второто място заема приемането ни в НАТО през 2004 година

На трета позиция се подрежда третото място на Григор Димитров в международния тенис.

Приемането на България в Европейския съюз

На 22 декември 1990 година Великото национално заседание приема решение за желанието на Република България да стане пълновръстен член на Европейските общности. На 25 април 2005 година, на тържествена гала в Люксембург, е подписан договорът за присъединение на България към Европейски Съюз, а на 1 януари 2007 година, България стана член на Европейския съюз. Този дълъг развой на присъединение към Общността е невиждан, заради политическото единогласие, че България би трябвало да е в стопански и политически съюз с другите европейски народи.

Надежда Нейнски, съгласно която участието ни в Европейски Съюз е най-голямото достижение за България, донесе в студиото персонална карта. „ Този предмет промени живота на всеки един от нас. На нея написа Европейски съюз, а изпод - Република България. Един дребен предмет, който значи доста за всички ни. Животът ни се промени. По празниците мнозина вземат решение да почиват в чужбина, не им се постанова да чакат за визи и да попълнят документи. Много наши деца завоюваха стипендии зад граница и се върнаха, с цел да се осъществят. Всичко това ни се вижда изцяло обикновено, само че светът се отвори към България и България се отвори към света. Когато възрастен мъж ме спря и ми сподели, че е чакал този момент 80 години, си дадох сметка какъв голям път сме минали. Всеки от нас има свободен избор, а сега България има сходни шансове с тези на останалите европейски страни и от нас зависи да ги изравним. Свободата и вероятността е единствено и само поради това, че България стана член на Европейски Съюз ”, уточни дипломатът.



Приемането на България в НАТО през 2004 година

НАТО, основана през 1949 година, продължава да бъде главният поръчител за мира и сигурността в трансатлантическата зона след разпадането на Източния блок. Основана на правилото „ един за всички – всички за един “, участието в НАТО се трансформира в народен блян и цел без конкуренция за новоизлюпената българска народна власт през 1989 година На 2 април 2004 година българското знаме е издигнато над щабквартирата на НАТО в Брюксел, което и до през днешния ден остава едно от най-значимите достижения на българската народна власт.

Соломон Паси поддържа точно това достижение. Той донесе в студиото ребро от кит, донесено от Антарктида. То е движимост, обвързвана с НАТО. " Като ръчен багаж я донесох през няколко страни. Едно от най-големите завоевания на България е излазът ни на този континент. Чрез влизането си в Европейски Съюз и НАТО вършим повтаряне на огромно съединяване. Военният алианс е знак на мира и сигурността, то е почвата, на която поникна всичко друго ", уточни Паси.



Григор Димитров измежду първите трима в международния тенис

Григор Димитров е определян като един от най-забележителните гении в тениса още от ранна детска възраст, сравняван по качества на играта даже с легендата Роджър Федерер. Най-големият триумф на българския тенисист до този миг е достигането до трето място на сингъл в международната класация, на което остава цели 10 поредни седмици. Това се случва през 2017 година, откакто печели купата на заключителния заключителен шампионат на Асоциацията на професионалните тенисисти. Успешната му кариера продължава и през актуалната 2024 година, когато милиони българи не престават да стоят будни в дребните часове на денонощието, с цел да проследят забележителните му прояви на корта.

Мануела Малеева, която пази тезата, че достиженията на Григор Димитров са най-значими за страната ни, донесе в студиото собствен орден от Олимпиадата през 1988 година „ С него желая да пожелая доста триумфи на Григор, скоро ни чака Олимпиадата в Париж. Този орден за мен е обвързван с доста вълнуващи мигове, най-голямото ми достижение. Аз дойдох по-късно от другите, тъй като играех в шампионат, който завоювах. Мигът, в който победих в ¼-финалния си мач и знаех, че ще бъда медалист, беше прелестно. Тогава към този момент бях омъжена за швейцарец, беше ми и треньор, само че българската делегация не го позволи поради тогавашния режим. Вероятно, с цел да не разбере някакви секрети. Майка ми му звънна след ¼-финала и му сподели, че съм спечелила. Той потегли от самолета от Цюрих за Сеул, с цел да ме поддържа на полуфинала. Получи специфичен пропуск, с цел да ме гледа. Бяхме заобиколени от хора, които нямаха нищо общо със спорта. Заради някои от тях не можа капитанът Дора Рангелова да взе участие, тъй като ѝ беше казано, че квотата е запълнена и не пристигна, а имаше право ”, напомни Малеева.



Веселин Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам

Цигулката е един от най-сложните за преодоляване музикални принадлежности. Нищо комплицирано обаче не наподобява да има в него, когато се намира в ръцете на Веселин Пантелеев-Ешкенази, световноизвестният български цигулар, който в продължение на съвсем четвърт век заема една от най-престижните позиции на европейската музикална сцена - концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Международният му триумф е знак и на едно цяло потомство надарени и международно приети български цигулари, измежду които блестят имената на Васко Василев - най-младият концертмайстор на Лондонската кралска опера, Албена Данаилова – концертмайстор на Виенската държавна опера, Йоанна Каменарска – първата жена концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър и още доста други.

Според актрисата Силвия Лулчева триумфите на Веско Ешкенази са най-значимото събитие за страната ни след 1989 година „ Донесох две негови награди, предоставени от майка му - музикант на годината и оценката, завоювано през 1988 година от конкуренцията Карл Флеш.  Цигуларят Васко Ешкенази с единия крайник е стъпил твърдо на българската земя, а с другия - на покрива на музикалния свят. Още преди рухването на визите хора като него бяха нашата виза за света. Да покажем на хората, че сме доста повече от чушкопек, мартеница и кисело мляко. Ние сме люлката на славянската книжовност и просвета и сме представители на античен и доста надарен народ ”, сподели още тя.



Ивет Лалова, европейска шампионка на 100 м

11 секунди и 28 стотни. Публиката в Хелзинки е на крайници и я приветства – Ивет Лалова, европейската шампионка на 100 м. Този резултат носи на България първа купа в късия спринт в богата й лекоатлетическа история. Случва се във финландската столица, където през 2005 година Ивет Лалова пропуща Световно състезание, по нейни думи „ плачейки, до момента в който го гледа “. Причината е, че няколко месеца по-рано спринтьорката чупи бедрената си кост в Атина при конфликт с различен лекоатлет на пистата. И макар голямата болежка и компликации, след 2 години Ивет се завръща още по-усмихната и по-добра и печели още първото съревнование, в което взе участие.

Филип Атанасов-Фифо, станал известен от предаването „ Игри на волята ”, донесе собствен златен орден по лека атлетика. „ Той е отпреди няколко години, когато работих в енергото като инженер. И оценките от по-малки надпревари са значими за спортистите. И Ивет Лалова е спечелила стотици медали от по-малки надпревари преди европейската ѝ купа. Това е пътят на един състезател ”, уточни той.



Футболната 1994 година: Четвърто място за българския народен тим по футбол на Световното състезание в Съединени американски щати и „ Златна топка “ за Христо Стоичков

Сред огромните достижения на България през миналите 35 години, напълно закономерно се откроява триумфът на българския народен тим по футбол, който класира страната ни на четвърто място на Световното състезание по футбол през 1994 година в Съединени американски щати. Тогава спортът се трансформира и в обществена терапия, която върна усмивките на българите в най-трудните първи години на Прехода. В края на същата победоносна година, един от националите затвърди големия български триумф, получавайки най-високото самопризнание в международния футбол – „ Златна топка “. Изключителният футболист Христо Стоичков изцяло справедливо застана до митове като Франц Бекенбауер, Мишел Платини, Йохан Кройф, Карл-Хайнц Румениге, Марко Ван Бастен и Боби Чарлтън.   

„ Аз нося имитация на остаряла кожена футболна топка. Тя препраща към 1863 година, когато са основани разпоредбите на обичаната ми игра. Чрез нея се сещам, че каквото и достижение да направиш, би трябвало да знаеш от кое място си тръгнал и за какво си стигнал дотук. Футболът е игра, която е еволюирала доста с годините. Аз нямам спомен от 1994 година тъй като имах вяра, че е първото от доста велики неща. Оставих го да мине около мен, в този момент се запитвам дали го претърпях. А тази топка постоянно ме кара да се върна към основите си и ми споделя " в случай че се върнеш изначало по верния метод, отново ще стигнеш ", сподели Боби Борисов, който счита, че най-значимото ни достижение след 1989 година е триумфът на българския народен тим по футбол.   



Райна Кабаиванска – носителка на най-високото отличие в света на операта през 2013 година

Гласът на Райна Кабаиванска, в комбиниране с житейското й достолепие, накара света да повярва в българския капацитет, в най-хубавите качества на българина, помагайки и на нас самите да имаме повече религия в личните си качества. Дебютът на родената в Бургас прима е непосредствено в Миланската канара през 1961 година и от този момент до през днешния ден Райна Кабаваинска се трансформира в един от най-значимите оперни актьори на нашето време. „ Проектирана съм в бъдещето “ – споделя постоянно за себе си Райна Кабаиванска и го потвърждава с преподавателската си активност през последните години, откривайки и развивайки, в това число със лични средства, нови генерации оперни артисти.

Мила Михова донесе в студиото златна пчела. Тя символизира божественото женско начало, уредникът на артистичен безпорядък към себе си и големият труд, довел до велики резултати. „ Две такива пчели имат майка ми Дарина Такова и Райна Кабаиванска. Тя я постави до фотосите си с велики персони. Те двете са доста значими за мен, Кабаиванска е моята втора оперна майка, построила е сама името си по света във времена, когато не е имало обществени мрежи и предавания онлайн. А в този момент всекидневно оказва помощ на млади гении от десетки страни. Майсторският ѝ клас няма еквивалент на никое място по света. Той съставлява уъркшоп, в който цялостен месец работиш с едно от най-големите имена в музикалното изкуство, а най-после съвсем всеки получава стипендия и има опция да пее и да получи контактите, с цел да успее ”, уточни Михова.



Българки, утвърдили се на интернационалната политическа сцена

„ Ако желаете нещо да се каже, помолете някой мъж. Ако желаете нещо да се свърши, то би трябвало да помолите някоя жена... “ Мъдрата мисъл на „ Желязната лейди “ Маргарет Тачър съвсем безусловно може да се проектира върху забележителните достижения на българките в интернационалната политика и тяхното благотворно отражение върху интернационалния авторитет на страната. След 1989-а година това се трансформира в логически цивилизационен процес.

„ Донесох предмет, който аз измислих. Той ще помогне на всички дами в политиката. Смятам, че макар дребния % дами в политиката, те са постигнали доста. Най-важният предмет за една жена в политиката е този алманах - от една страна е Конституцията, а от другата - учебник по Технология и предприемачество за 5 клас. Аз съм бизнесмен и ми беше доста значимо да схвана на какво учат детето ми. Оказа се, че учи частите на пералнята. Вътре в изобретението си съм залепила червило и гребен, тъй като една жена в политиката не може да си разреши да наподобява като мъжете. Много  е значимо тя да има добър външен тип, първо се съди по него, а по-късно по професионалните умения. Дами, оставете мъжете и децата да се развиват със лична скорост и инерция, тъй като дамите ще ни оправят ”, сподели Оля Малинова, която е безапелационна, че триумфите на българските политици дами са забележителни за историята ни след 1989 година



Златен олимпийски орден за ансамбъла по художествена гимнастика – Токио, 2021 година

Феноменът „ Българска художествена гимнастика “ от дълги години прави мощно усещане на експерти и анализатори на всички места по света. Как по този начин от междинна по размерите си страна в Европа се раждат такива изумителни гении, които без значение от политически турболенции и мъчителни исторически преходи съумяват да бъдат на върха, остава мистерия за мнозина, само че не и за устойчивата българска треньорска школа и нейните възпитанички, неповторимо съчетаващи през годините прелест, темперамент и техническо съвършенство. В последния ден от Олимпийските игри в Токио, българският отбор по художествена гимнастика, в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова,  завоюваха златния орден, който само липсваше във витрината на този спорт у нас.

Симона Пейчева донесе в студиото обръч и топка. Това са два от петте уреда в художествената гимнастика, с който ансамбълът ни завоюва купа от Олимпиадата в Токио. Именно това е достижението на България, което тя счита за най-значимо. „ Уредите са от моята школа, на моите гимнастички. С тях всяка прохождаща гимнастичка стартира да тренира. Топката е предмет, с който по хипотеза всяко дете стартира да си играе. Аз съм взела топката, когато съм проходила, а с нея завоювах и първия си орден на Световна купа. Тя е като магическо топче. А и доста пъти топката в нашия спорт има друга стойност, според от коя страна ще я хванеш. Нашият спорт събира гъвкавостта на тялото и комплицираните детайли на уредите, в композиция с характера да се изправиш пред зала с 30-40 000 души.  Един играч би трябвало да е самоуверен, с цел да излезе след дълга подготовка, а в съответния ден да нямаш шанс и да ти се размине ”, означи Пейчева.



Мария Бакалова с номинация за премията „ Оскар “

Мария Бакалова от дребна мечтае да покори международните подиуми. Завършва Националната академия за театрално и кино изкуство и взе участие в няколко български филми, когато е поканена за кастинг за продължението на комедията „ Борат “. Печели го в състезание с няколкостотин актриси, а осъществяването й е посрещнато с неприкрит екстаз от критиците, които я дефинират за едно от най-интересните открития на Холивуд. Бакалова получава няколко влиятелни оценки, измежду които Наградата на рецензията – Изборът на критиците и е номинирана за БАФТА, Златен глобус и Оскар за поддържаща роля, която я прави първата българска актриса, достигнала до сходно самопризнание. Гледката на Мария Бакалова, застанала един до друг до други номинирани в категорията като Глен Клоуз и Оливия Колман за най-престижното отличие в света на киното през 2021 година, остава един от вълнуващите моменти през последните 35 години.

Според Калин Сърменов номинацията на Бакалова е достижение номер едно за България след 1989 година „ Нося предмет със алегоричен смисъл - ухо. То ми бе харизано от актьора Милен Пенев. Голяма част от аудиторията не знае кой е той. Нашето общество има потребност да подреди образците си, с цел да създадем положителни такива. Милен ми сподели, че с това ухо ще стана популярен, само че неговият път е образец, който би трябвало да продължава. Този предмет е част от атрибут. Мария Бакалова е тласък освен за нашето съсловие, само че и за всички у нас, че в случай че работиш малко по малко и знаеш кой си и къде отиваш, всичко е допустимо ”, твърди актьорът.



Ето ги и петте подгласници на десетте най-значими български достижения след 1989 година, посочени от участвалите в представителното социологическо изследване на „ Галъп Интернешънъл ”:

На почетното 11-о място с револвер в ръка стои Мария Гроздева - именитата ни спортистка взела участие в рекордни 6 Олимпиади. Нейната непогрешима пукотевица с пневматичен револвер е донесла на страната ни цели пет олимпийски медала – 2 златни и три бронзови.

На 12-о място е невероятният триумф на Георги Господинов с романа „ Времеубежище “ и неговата преводачка Анджела Родел, които през 2023 година печелят „ Букър “ - една от най-престижните литературни награди в света. Без всякакво подозрение те реализираха най-голямото интернационално самопризнание в историята на българската литература до момента.

България на два континента. 13-ото място в символичната ранглиста на българските достижения след 1989 година е за научната активност на Българската антарктическа задача, осъществила в интервала 1993-2022 година над 30 сполучливи антарктически акции, носещи на страната ни голям интернационален авторитет.

На 14-о място остава пробивът на боксьора Кубрат Пулев, който през 2012 година носи на страната ни Европейска купа в свръхтежка категория, нокаутирайки руснака Александър Устинов в 11-ия рунд.

15-ото място е за международния първенец и притежател на шахматен „ Оскар ” от 2005 година Веселин Топалов. Българският гросмайстори записа името си във безконечната класация на този спорт до имената на Боби Фишер, Борис Спаски, Анатоли Карпов, Гари Каспаров и Вишванатан Ананд.



А по какъв начин децата на България дефинират великите достижения след 1989 година? Гледайте във видеото:



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР