“Ние навлизаме в една кампания, която е без ентусиазъм. В

...
“Ние навлизаме в една кампания, която е без ентусиазъм. В
Коментари Харесай

Политолог пред Дарик: Скандалите отдръпват избирателите, отколкото да ги стимулират да гласуват

“Ние навлизаме в една акция, която е без възторг. В този смисъл хартиената бюлетина, за която се говореше, че ще вдигне изборната интензивност, няма да може да окаже този резултат. От друга страна терзанията, които тя води със себе си за по-висока операция на вота, най-вероятно ще седят на масата и това ще окаже въздействие. ” Така стартира диалогът в студиото на Дарик с политическия анализатор Калоян Велчев, в отговор на въпроса за цената на хартиения избор на идните избори.

Според Велчев ентусиазмът за присъединяване на гласоподавателите с всеки последващи избори стартира да повяхва. Превръщането им във ежедневие понижава мотивацията да се върви до урната, изясни той. Според него въздействие оказва и непрестанният режим на предизборна акция на партиите, което ги лишава от нови тематики, с които да ангажират гласоподавателите. Цялата тази обстановка стартира да наподобява до болежка позната, въпреки и да има своите отлики, изясни анализаторът. Теми като “Магнитски ” пораждат медиен звук, само че надали ще повлияят на изборната интензивност, счита Велчев.

Печелившите от ниската изборна интензивност са по-малките обединения, изясни анализаторът. Той съпостави почти идентичните резултати на Вътрешна македонска революционна организация и “Български напредък ” на разнообразни избори, при които втората партия е съумяла да влезе в Народното събрание, а първата - не.

Относно видеонаблюдението анализаторът счита, че то ще има два резултата. От една страна спомагателна сигурност, само че от друга това би забавило още повече процесите по броене. Според него тези два детайла дават нови варианти за спекулации от страна на политическите сили.

Скандалите по-скоро към този момент отдръпват гласоподавателите, в сравнение с да ги подтиква да излязат и да гласоподават, счита политологът. Липсата на диалога “какво следва ” и фокусирането върху предишното и споровете отдръпва гласоподавателите от процесите, добави той. Според Велчев имаме потребност по-позитивен дневен ред. Голяма част от партиите биха спечелили, в случай че помислят за промяна на водачеството и дневния ред, изясни той.

Не може да чакаме гражданското общество да бъде непрекъснат фактор за стимулация на политиците да работят, изясни политологът в отговор на въпрос за силата на “площадите ” и протестните импулси. Според политолога не е нужен непрекъснат напън от улицата, защото политическата воля е декларирана на избори и тя би трябвало да бъде осъществена от политиците.

Подкрепата за тези, свързани с проруски позиции, е по-скоро антисистемен избор, в сравнение с чиста обич към Русия, счита Велчев. Подобен тип акция може и да е известна, само че не е наложително тя да повлияе позитивно на желанието за гласоподаване, добавя той. Според него този вид гласоподаватели декларират тезите си, само че не постоянно излизат да дадат гласа.

Липсата на огромен нов състезател, който да притегли към себе си характерния тип гласоподаватели, може да докара до в допълнение понижаване на изборната интензивност, означи гостът. Според него объркаността на системата мъчно към този момент може да разпознава кои партии са опозиционни, което в допълнение ще повлияе върху гласоподавателите, които търсят сходен вид политически обекти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР