Нидерландия блокира България за , но подкрепя Румъния и Хърватия.

...
Нидерландия блокира България за , но подкрепя Румъния и Хърватия.
Коментари Харесай

Защо Нидерландия блокира България за Шенген? 


Нидерландия блокира България за, само че поддържа Румъния и Хърватия. Категоричната позиция разгласи държавният секретар Ерик ван дер Бьорг след съвещание на нидерландското държавно управление през днешния ден.

Исторически късмет можехме да имаме на 8 декември, тъй като от 2011 година, когато Европейската комисия сподели, че сме подготвени за Шенген, за първи път ще гласоподават страните членки идния четвъртък.

Днес Нидерландия публично споделя “не ” за България в Шенген. Този противен за нас сюжет се добавя от обстоятелството, че Нидерландия споделя “да ” за другите две страни - Румъния и Хърватия.

България и Румъния са в двойка още от влизането в Европейски Съюз и покриването на критериите за Шенген. Сега е ясно, че най-малко една страна - Нидерландия вижда тези страни не в двойка.

Въпреки позитивната оценка на Европейската комисия и Европейския парламент, Хага не има вяра, че България покрива критериите за присъединение към Шенгенското пространство.

“Има три страни, които чакат за Шенген – Хърватия, Румъния и България. Хърватия и Румъния покриват всички критерии, само че не и България ”, сподели Ерик ван дер Бьорг.

За нидерландските управляващи остава проблем охраняването на границите, спазването на върховенството на закона и битка с корупцията у нас.

“В момента в България има краткотрайно държавно управление. Има доста готови закони, само че те към момента не са признати от Народното събрание, затова България не дава отговор на всички условия ”, добави той.

Въпросът за участието на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде дефинитивно гласуван от министрите на защитата на Европейски Съюз на 8 декември.

Премиерът Марк Рюте още веднъж прикани Европейската комисия да преразгледа готовността на София и да организира спомагателна инспекция на осъществяването на изискванията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР