Невска Маскарадна котка е много красива и затова е предпочитана

...
Невска Маскарадна котка е много красива и затова е предпочитана
Коментари Харесай

Невска Маскарадна Котка

Невска Маскарадна котка е доста красива и по тази причина е желана за домакински любим. Тя е с добър темперамент и елементарно се схваща с дребни деца, както и с разнообразни типове домашни любимци. Невска Маскарадна котка е подобаваща както за самотни хора, по този начин и за огромни фамилии.

История на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка произлиза от Русия, по-точно от град Санкт-Петербург. Невска Маскарадна котка е относително млада порода - тя е записана през 1992 година. Смята се, че Невска Маскарадна котка произлиза от сибирските породи котки и се разграничава от тях единствено по блестящо сините си очи. Не е ясно по какъв начин се е появила породата Невска Маскарадна котка, има хипотези, че преди епохи са се осъществявали кръстоски сред аборигенните породи сибирски котки и Сиамски котки. Така се е появила дългокосместа котка, която е с присъщото оцветяване за Сиамките, известно като колор пойнт, и с блестящо сини очи. Наименованието си породата дължи на съветската река Нева. Породата е наречена Маскарадна поради самобитната маска на муцуната на котката, която я кара да наподобява по този начин, все едно ще върви на маскен бал.

Стандарт на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка е много огромно животно, мъжките представители на породата доближават до 8-10 кг тегло, а женските са по-леки - те доближават до 6 кг. Главата на Невска Маскарадна котка е огромна, с трапецовидна форма. Челото е много заоблено и необятно. Носът е необятен, само че не е прекомерно огромен. Брадичката е необятна и мощна, без обаче да е изпъкнала. Шията на Невска Маскарадна котка е къса, само че мускулеста. Ушите са със междинен размер, ситуирани са на много огромно разстояние едно от друго и леко са наведени напред. Краищата на ушите са заоблени и е добре на върха на всяко ухо да има снопче косми като при рисовете. Около очите има по-тъмна маска.

Козината на Невска Маскарадна котка е дълга и гъста. Тя може да оцветена както в присъщия за Сиамските котки сил пойнт - бежаво с мрачно кафяви петна, по този начин и с съвсем черни петна на по-светъл декор. Някои представители на породата Невска Маскарадна котка имат бели лапи, което се счита за доста скъпо и се търси от феновете на породата. Очите на Невска Маскарадна котка варират в другите нюанси на синьото - от ярко синьо до наситено сапфирено синьо. Очите са издължени и леко скосени. Около врата на Невска Маскарадна котка козината е по-гъста и образува красива грива, а на задните лапи на котката козината образува пухкави панталонки. Невска Маскарадна котка е с добре развита мускулатура и изящни, само че мощни крака. Опашката на Невска Маскарадна котка е дълга и покрита с пухкава четина.

Грижи за Невска Маскарадна котка

Козината на Невска Маскарадна котка не изисква изключително огромни грижи, защото в никакъв случай не се сплъстява. Не е належащо да къпете Невска Маскарадна котка по-често от един-два пъти в годината, тъй като ще унищожите защитния пласт на козината ѝ, която е водоотблъскваща. Въпреки че козината на Невска Маскарадна котка не образува сплъстявания, се предлага да я разресвате два-три пъти седмично със специфичен гребен или четка. Невска Маскарадна котка няма потребност от доста игри и внимание, задоволително е да я погалите, когато се върнете у дома, и тя ще е изцяло щастлива. Невска Маскарадна котка постоянно усеща какво е настроението на стопанина ѝ и в никакъв случай не се качва в скута му, в случай че той не го желае сега.

 Порода Невска Маскарадна Котка

Невска Маскарадна котка има потребност от топло местенце, където да спи. То би трябвало да е предпазено от течения. Възможно е Невска Маскарадна котка да изиска да спи в леглото ви, само че ще го направи, единствено в случай че вие го допуснете. Добре е да осигурите на Невска Маскарадна котка играчки, с които да се забавлява, в случай че е единствен домакински любим. Невска Маскарадна котка не е фен на гонениците из къщата, тъй че даже да имате две котки от тази порода, те най-вече ще се излежават по цели дни. Тъй като козината на Невска Маскарадна котка е дълга, се предлага да добавяте към храната ѝ специфични пасти, които да я предпазят от формиране на топки от косми в стомаха ѝ.

Обучение на Невска Маскарадна котка

Невската Маскарадна котка е животно с висок разсъдък. Тя помни името си и избира да се обръщате към нея, като я наричате по име. Невска Маскарадна котка може да бъде подготвена на обикновени команди, както и на по-сложни, да вземем за пример да прескача обръч. Добре е да съчетаете похвалата за добре изпълнената команда с погалване и вкусно лакомство.

Хранене на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка може да прояви известни искания във връзка с храната. Препоръчително е да я храните с висококачествени натурални артикули или със суха храна и консерви за котки от висок клас. Ако изберете хранене с натурални артикули за Невска Маскарадна котка, би трябвало да знаете, че над 60 % от менюто ѝ е добре да се състои от месо и месни субпродукти, които са минали термична обработка. Препоръчително е да давате на Невска Маскарадна котка агнешко и заешко месо, дивеч, пилешко и пуешко, както и телешко месо и техните субпродукти.

Не се предлага да храните Невска Маскарадна котка със свинско месо, защото то е прекомерно мазно за представителите на тази порода. Морската риба, сварена и обезкостена, ще е отлично допълнение към менюто на Невска Маскарадна котка. Редовно осигурявайте витамини и минерали, които да допълват менюто на Невска Маскарадна котка. Може да давате на представителите на тази порода сварена елда и сварен ориз, сварени и пресни зеленчуци, сварени морски блага, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара. Не се предлага да храните Невска Маскарадна котка с пушено месо и пушена риба, с прекомерно солена храна, със сладки и тестени произведения, с пикантни храни и с прекомерно горещи или студени храни.

Заболявания на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка произлиза от аборигенна порода котки, поради което не е податлива на множеството генетично обусловени болести. Въпреки това от време на време Невска Маскарадна котка може да страда от инфекции на ушите и очите, по тази причина постоянно ги проверявайте, с цел да избегнете възможни затруднения. Понякога Невска Маскарадна котка може да страда от проблеми със ставите или със сърцето. Здравето на Невска Маскарадна котка директно зависи от положителното ѝ хранене, по тази причина, в случай че осигурявате всички нужни субстанции за положителното развиване на вашата котка, тя ще се радва на положително здраве и съвършен външен тип.

 Коте Невска Маскарадна Котка

Любопитни обстоятелства за Невска Маскарадна котка

Козината на Невска Маскарадна котка е доста характерна и е хипоалергенна. Затова тази пора котки е подобаваща за хора, които имат алергия към котешка четина. През лятото козината на Невска Маскарадна котка се сменя и не е толкоз пухкава. През зимата обаче долният пласт четина пораства още веднъж и котката става пухкава.

Невска Маскарадна котка не е злопаметна. Тя не е от породите, които ще си отмъстят, тъй като сте ги наранили физически или душевен. Ако се почувства наранена, тя просто ще ви обърне тил и ще поседи известно време по този начин, с цел да ви покаже, че сте я обидили.

Невска Маскарадна котка се грижи за дребни деца като бавачка. Колкото и да я тормозят хлапетата, тя в никакъв случай няма да ги одраска с нокти, а в случай че усети, че е застрашена, просто ще избяга, само че няма в никакъв случай да ги нарани. Ако усети, че малко дете е смутено, Невска Маскарадна котка незабавно ще отиде при него и ще се опита да го утеши.

Когато женската Невска Маскарадна котка роди, мъжкият постоянно оказва помощ при развъждането на дребните. А в случай че две женски от тази порода са родили дружно, те ще се грижат за непознатите котенца и ще ги кърмят, без да ги разделят на свои и непознати.

Невска Маскарадна котка е отзивчива дотам, че в случай че имате морско свинче или хамстер, тя бързо ще се сприятели с него и в никакъв случай няма да се опита да го нарани.

Интересен факт е, че новородените котенца от породата Невска Маскарадна котка са чисто бели. Тъмните петна по козината им се появяват по-късно, а главният цвят на козината също се трансформира след време. Смята се, че цветът на козината на породата се дължи на термочувствителен ген, който разрешава оцветяването в по-тъмен цвят единствено на най-отдалечените от тялото места.

Недостатъци на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка е склонна към доминиране, по тази причина е добре да ѝ покажете, че няма да допуснете произволи в дома си. В противоположен случай Невска Маскарадна котка елементарно ще ви трансформира в най-хубавия реализатор на всяко нейно предпочитание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР