Недостигът на чипове превърна полупроводниковата индустрия в стратегическа за държавите(снимка:

...
Коментари Харесай

Тайван забрани на Foxconn да инвестира в чип индустрията на Китай


Недостигът на чипове трансформира полупроводниковата промишленост в стратегическа за страните
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванското държавно управление забрани на локалната компания Foxconn, най-големият производител на електроника по контракт , да влага в китайския конгломерат за полупроводникови технологии Tsinghua Unigroup без авансово утвърждение от управляващите на острова.

Китайското поделение Foxconn Industrial Internet възнамерява да похарчи 1,46 милиарда $ за закупуване на дял в Tsinghua Unigroup, заяви Ройтерс, базирайки се на тайвански медии. По този метод компанията желае да разшири наличието си в промишлеността за произвеждане на чипове.

Но тайванските управляващи са все по-загрижени за желанието на Китай да даде мощен подтик на своята полупроводникова промишленост и към този момент вкарват нови правила, които би трябвало да предотвратят кражбата на полупроводникови технологии. В Тайпе са сигурни, че Китай ускорява активността си в региона на индустриалния шпионаж.

Тайван не разрешава на своите компании да строят съвременни софтуерни фабрики в Китай, с цел да избегне приключване на технологии. Властите към този момент са уведомили Foxconn, че „ казусът [с инвестицията в Китай] би трябвало да бъде прегледан, преди да може да се направи нещо ”. Ако не се подчини, Fosconn ще се изправи пред огромна санкция, еквивалентна на $837 577.
още по темата
Foxconn, от своя страна, съобщи пред кореспонденти, че има намерение да работи „ като следва разпоредбите ”. Компанията не посочи естеството на дейностите си и не удостовери проектите за вложения в китайската група.

Tsinghua Unigroup в действителност е поделение на влиятелния китайски университет Tsinghua, което през предишното десетилетие се трансформира в водач в локалната полупроводникова промишленост. Производителят обаче срещна огромни финансови усложнения през 2020 година и беше изправен пред банкрут.

На фона на интереса към пазара на електрически транспортни средства, Foxconn се стреми да създава автомобилни чипове независимо, по-специално желае да придобие заводи за полупроводници по целия свят, защото световният дефицит на чипове засегна всички – от производителите на потребителска електроника до производителите на коли.

Пазарните наблюдаващи обаче предизвестяват, че в обозримо бъдеще светът ще се изправи не пред дефицит на полупроводникови чипове, а пред рецесия на тяхното свръхпроизводство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР