Не вярвам да се вдигне ветото над Северна Македония, а

...
Не вярвам да се вдигне ветото над Северна Македония, а
Коментари Харесай

Спас Ташев: Ако вдигнем ветото над РСМ, вкарваме тоталитарната практика в ЕС

Не имам вяра да се вдигне ветото над Северна Македония, а по-скоро чакам да се даде такава поръчка, че в най-скоро време то ще бъде вдигнато . Общото ми мнение е, че нито една от двете страни не е подготвена за повдигане на ветото.

Това съобщи пред News.bg историкът доцент Спас Ташев за това дали би трябвало да вдигнем ветото над Република Северна Македония за влизането ѝ в Европейски Съюз.

Ние, в случай че вдигнем ветото, вкарваме тоталитарната процедура в Европейски Съюз , това е неприемливо, добави историкът.

По думите му министър председателят Петков посредством се пробва да разтовари от себе си отговорността по отношение на поетите от него задължения. Оттук нататък на ход е президентът Румен Радев и... " да забележим той какво ще реши по отношение на сходно привикване ".

Доколкото чувствам оценката в президентската институция е, че , които постановат нуждата от привикване на КСНС, заради което персоналното ми усещане е, че Кирил Петков остава самичък в тази си концепция, заради което е доста допустимо да забележим някакъв управленчески трус, означи доцент Ташев.
 Радев желае да чуе първо Петков за Северна Македония
Радев желае да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подкрепяне на разговора, а нарушен ли е разговорът в обединението?

" Има Такъв Народ твърдо обявиха, че се разграничават от всевъзможни дейности в тази тенденция, само че да забележим другите съдружни сътрудници. Те поддържат концепцията за съвещания, само че мисля, че никой не е подготвен за радикална смяна във връзка с Скопие , а само Кирил Петков се оказа неопитен, само че и той не познава добре основата на разногласията сред България и РСМ. Не настоявам, че не е бил доброжелателен, само че единствено с положително предпочитание не е задоволително, би трябвало да има и знание, с цел да може човек да е наясно с подмолните ходове, които могат да се чакат от Скопие ", акцентира Спас Ташев.

Според него рухването на рейтинга на Кирил Петков като министър председател, а и на държавното управление като цяло, се дължи на грешките във връзка с политиката по отношение на РСМ .

Ако в тезата на Скопие има някаква евроатлантическа известност, то се дължи значително на нашата бездейност. Ако не бяхме изгубили половин година, а бяхме отстоявали националния си интерес и в случай че бяхме излъчили като послания настоящите проблеми, които са сред РСМ и България - актуалните връзки и правата на индивида, то главната виновност значително не би била в нас, разяснява доцент Ташев.

По думите му България храни доброжелателност и ще чака някакъв жест, с цел да стартира да се трансформира по някакъв метод настройката на публичното мнение, само че при изискване че имаме 5 претенции - пакетът 4+1, чуваме от Скопие единствено опрощение по какъв начин не може да се промени Конституцията.
 Кирил Петков желае да качи всички в една лодка за РСМ
Кирил Петков желае да качи всички в една лодка за РСМ

За отпадане на ветото може да се приказва, след отчета на Министерство на външните работи за напредъка

Българските претенции за повдигане на ветото над Северна Македония са смяна на образователната система, унищожаване на езика на омразата в учебниците, унищожаване на надписите, в които се приказва срещу България. Нищо в тази посока не се подхваща, не престават да се унищожават исторически монументи, продължава да се показва подправена интерпретация на събитията, уточни доцент Ташев.

По отношение на документа, изпратен до медиите по отношение на визитата на премиера Кирил Петков в Рим и срещата му през вчерашния ден с неговия северномакедонски сътрудник Димитър Ковачевски, Ташев изясни, че това е един документ от 1970 година, тогава е било първо посещаване на делегация от София на гроба на Свети " Кирил Философ ". Преди това е нямало подобен интерес от македонска страна, защото през този интервал македонските патриотични организации правели разбор на югославската политика по този въпрос. Документът е скъп дотолкоз, доколкото установените през 70-та година проблеми са настоящи и през днешния ден. Същите неща, които са изведени тогава, ние ги намираме и през днешния ден като отворени въпроси сред София и Скопие, което демонстрира, че за 50 години ние нямаме развиване, нямаме смяна , посочи Ташев.
 Евроинтеграцията на РСМ е пленник на България, неудовлетворен Ковачевски
Евроинтеграцията на РСМ е пленник на България, неудовлетворен Ковачевски

Македонският министър председател дефинира обстановката като " класическо изнудване "

" Това просто крещи към европейската съвест и към българската съвет, че нещо би трябвало да се промени. Не става въпрос за някакви приумици на България през последните 3 години. Този документ ясно демонстрира, че става въпрос за трайна политика за последователност сред политиката на комунистическа Югославия и настояща Северна Македония ", посочи историкът.

Спас Ташев добави, че в документа се вижда още по какъв начин в свободния свят хората са защитавали българската идея, а на този декор България е мълчала, обслужвайки руските тогава ползи и идеологема. Някой желае да ни накара и в този момент да вършим същото, предизвести той.

От Българска национална платформа разпространиха през вчерашния ден копие от оригинала на британски език и негов превод на български на един незнаен за необятната общност документ, озаглавен " Поклонение на гроба на Свети Кирил в Рим в името на плануван национално-културен геноцид ". Документът е взаимно ревю от 1970 година на Диоцеза на Българската православна черква в Съединени американски щати и Канада и на Централния комитет на Македонските патриотични организации в Съединени американски щати и Канада, до разнообразни държавни управления по отношение на осъщественото за първи път на посещаване на делегация от Скопие на гроба на Св. Кирил в Рим. Текстът е образец по какъв начин емиграцията от Македония, живееща зад желязната завеса, сама се е провела да пази българския народен интерес, на фона на мълчанието на управлението на комунистическа България.

От Българска национална платформа акцентират и че в самата Северна Македония до 1991 година в никакъв случай не е празнуван 24-ти май като ден на Св. Св. Кирил и Методий. За сметка на това е отбелязван всеобщо тържествено идващият ден 25-ти май - рождената дата на диктатора Тито.
 Възраждане заподозря, че Петков договорил участието на РСМ в Европейски Съюз против американски газ
Възраждане заподозря, че Петков договорил участието на РСМ в Европейски Съюз против американски газ

Според Костадинов става въпрос за инструктаж за Македония

Припомняме, последното посещаване на комисаря по въпросите на съседството и разширението в България приключи с констатация, че се работи по взаимно задоволително решение за започване през юни на договаряния с РСМ и Албания за участие в Европейски Съюз.

Същевременно се ускоряват спекулациите за оказван напън от страна на западните страни България да вдигне ветото върху преговорната рамка . Самият държавен глава Румен Радев , а самата коалиция излъчва спорни сигнали след, доказано и от външния министър Генчовска с от страна на изпълнителната власт.

Предишното съвещание на КСНС по тематиката Македония 2022 година Тогава участниците се сплотиха към тезата, че са нужни от РСМ .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР