Не са установени данни за престъпление по образувано в Софийска

...
Не са установени данни за престъпление по образувано в Софийска
Коментари Харесай

Разследването на чекмеджето на Борисов приключи - еврата и кюлчетата май не са истински

Не са открити данни за закононарушение по формирано в Софийска градска прокуратура (СГП) на 29 юли 2020 година досъдебно произвеждане по отношение на разпространите фотоси и видеозапис, за които се твърди, че е снимани в парцел, употребен от водача на ГЕРБ и министър председател на страната към въпросния миг - Бойко Борисов.

На 7 януари 2022 година към производството са присъединени материали по друго досъдебно произвеждане - за оповестени на 9 ноември 2021 година нови фотоси, за които се твърди, че са от жилището на Борисов. На 10 май 2023 година Софийска градска прокуратура е прекратила наказателното произвеждане на съображение на чл.243, ал.1, т.1, вр.чл.24, ал.1, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс (поради липса на доказателства за закононарушение - б.р.). На 29 май 2023 година постановлението за преустановяване на производството е анулирано от Апелативната прокуратура в София с инструкции за осъществяване на спомагателни дейности по следствието. Указанията са изпълнени в целокупност и правилно, оповестиха от държавното обвиняване.

По досъдебното произвеждане са направени седем компютърно-технически експертизи на 17 файла - 16 фотоси и един видеозапис. Направена е спомагателна разширена сложна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

Според експертизите, откакто са изчерпани планувани в Наказателно-процесуален кодекс медотоди за доказване на достоверността на фотосите и записа, не е допустимо да се откри изрично дали те са същински, защото файловете не са автентично записаните, а техническото средство, с което са направени, не е намерено. По делото са събрани доказателства, че фотосите са фалшифицирани. Експертизите са открили подправяне в метаданните им и са установили несъответствия в изображенията, които обосновават съмнение за манипулиране и слагат под подозрение достоверността направените копия на снимковия материал. Например файл MG_7777.JPG - съдържа дата на снимане 25 септември 2017 година, а метаданните са били изменени с дата 22 юли 2024 година, която все ще не е била настъпила все още на публикуването на фотографията - 17 юни 2020 година

Допълнителната разширена сложна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след напътствието на Апелативната прокуратура, е изследвала и видеофайла. Потвърждават се изводите от предходната експертиза. От файла са отстранени част от характерностите и персонална информация, в това число са заличени датата на основаване и модела на употребяваното устройство. Установява се само, че записът е изработен с мобилен телефон " Apple ". Освен това резолюцията на видеофайла била измежду най-ниските вероятни, при което не се отразяват частни самостоятелни белези на обекти, снимани на междинна и далечна отдалеченост. Ниското качество на изследваните фрагменти, снимани при неприятни светлинни условия, при придвижване на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия, не разрешавали идентифициране на сниманото отражение на индивида, който прави записа.

Пет Европейски заповеди за следствие (ЕЗР) са били изпратени до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия по отношение на изследваните фотоси и видеото, на които се виждат банкноти евро и жълти предмети, изглеждащи като златни кюлчета. В рамките на следствието са събрани о голям брой сведения от разнообразни държавни институции - министерства, Българска народна банка и Агенция " Митници ". Според Централната банка на Република Франция една от банкнотите (със серия и номер U09014849096) не съществува, което основава спомагателни в достоверността на фотосите. Националните банки на Германия и Испания пък не са могли да открият дали посочените на фотосите банкноти са в обращение или са изтеглени. За банкнота, която съгласно серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Република Австрия, прокуратурата във Виена е поискала спомагателна информация. Наблюдаващият прокурор обаче авансово е дал на австрийската прокуратура всички данни и обстоятелства, въз основа на които е се води следствието. От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за следствие не може да бъде изпълнена, защото действията, за които у нас се води следствието, в Австрия не съставляват закононарушение, нито административно нарушаване. От постъпилата в СГП от Белгия информация за кюлчетата пък не било допустимо да се наблюдава и откри по безспорен метод дали те са били импортирани или изнесени през границата на България, нито дали са били предмет на покупко-продажба у нас.

От прокуратурата допълват, че не може да бъде потвърдено сигурно, че са се намирали на изобразеното на фотосите място показаните на тях предмети - банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и револвер. Не можело и да се потвърди дали пачките не съдържат и други банкноти с изключение на виждащата се най-отгоре, какъв брой на брой са и каква е общата им стойност.

Според държавното обвиняване всичко това води на извода, че е допустимо да са били осъществени операции на направените фотоси, в това число с прибавяне на нови елементи, изменение на съществуващи или заличаване на такива.

При детайлното проучване на изображенията във файловете били открити голям брой несъответствия: липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; противоречие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; съществуване на размити петна по елементи от изображенията на банкнотите; физическото разположение на потребления ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една фотография (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и числа на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои фотоси пристягащите банкнотите ластиците били в неестествена позиция, а на други фотоси - въобще липсвали.

От прокуратурата означават, че са осъществени всички вероятни дейности по следствието, само че все пак не може да се потвърди сигурно на коя дата и от кого са били снимани фотосите и видеозаписа. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не можели да се одобряват за достоверни, поради резултатите от експертизите по делото. Затова не се откриват и действителните дати, на които фотосите са направени, с цел да могат да се търсят лицата, които са посещавали парцела. Отделно от това липсвала и информация за хората, посещавали парцела, тъй като защитата от НСО не е имала обвързване и не е записвала данните на посетителите.

В рамките на досъдебното произвеждане са разпитани чиновници на Националната работа за защита, озеленител и отговарящите за хигиенно-битовите потребности на парцела на някогашния министър председател. Разпитани са хора, за които се твърди, че са правили персонални дарове на тогавашния министър-председател. Те обаче са отрекли да са посещавали парцела и да са правили дарове.

В качеството си на очевидец Бойко Борисов показал, че в никакъв случай не е държал пари, златни кюлчета и други скъпи движимости в нощно шкафче. Заявил също, че не знае кой и по кое време може да е правил въпросните фотоси и видеозаписа, а по отношение на свои изказвания пред медиите, че фотосите може да са направени от една " прелестна госпожа ", споделя, че се пошегувал, предизвикан от журналистически изявления, съгласно които фотосите са направени от жена.

Според държавното обвиняване е невероятно да се откри кой е изпратил файловете със фотосите и видеозаписа до разнообразни медии, защото те са пращани от безвъзмездни електронни адреси в " Guerrilla Mail ", които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите била употребена обществена Wi-Fi мрежа в региона на НДК, поддържана от Столична община.

" От всичко изложено дотук се постанова единственият вероятен юридически извод, че двете действия, за които се води досъдебното произвеждане, не съставляват закононарушения по член 287а, т. 3 от Наказателен кодекс и по член 339а, алинея 1 от Наказателен кодекс, както и че от осъщественото следствие не са събрани доказателства за осъществено друго закононарушение от общ темперамент ", акцентират от прокуратурата.

В материалите по делото нямало доказателства, нито даже задоволително данни, с цел да се проверява закононарушение, обвързвано с естеството на виждащите се на фотосите и видеозаписа евробанкноти, златни кюлчета и револвер, нито за закононарушение, обвързвано с произхода им или с режима на тяхното държане - да вземем за пример вещно укривателство по член 215 от Наказателен кодекс, изпиране на пари по член 253 от Наказателен кодекс, заграбване, рушвет или друго корупционно закононарушение, държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение по чл.339 от Наказателен кодекс, или друго закононарушение, обвързвано с действия с огнестрелни оръжия.

Тъй като разследваните действия не представлявали закононарушение, прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил ново разпореждане за преустановяване на досъдебното произвеждане. То предстои на инспекция от страна на по-горна инстанция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР