Не познавам човек, който да не обича еклери – малки,

...
Не познавам човек, който да не обича еклери – малки,
Коментари Харесай

Кой може да устои на еклери?

Не познавам човек, който да не обича еклери – дребни, огромни, като топки (в тази форма в действителност се назовават профитероли), разрязани през средата или пък същински еклери (продълговати, цялостни с крем и шоколадова глазура)... Ох, безусловно всички форми и пълнежи са ми обичани!

Да се създадат еклери, в действителност е доста по-лесно, в сравнение с несъмнено си мислите. Носи им се популярност на капризни, само че с кураж, точна рецепта и директива стават всякога (честно казано, лишава по-малко време да се създадат, в сравнение с да се опише по какъв начин да се направят).

За празник, а и за делник, еклерите са внимателен, обикновен, гальовен и бих споделила, благороден десерт. Kогато пък този десерт е домакински, е най-хубав! Опитайте!

     
За еклерите (12 бр.):
 65 г бяло брашно
½ ч.л. захар
¼ ч.л. сол
57 г масло, нарязано на кубчета
120 мл вода
2 бр. огромни яйца (леко разбити)
1 бр. яйце (за намазване на еклерите преди печене)

За крема:
240 мл подсладена сладкарска сметана
1 с.л. ирландски крем ликьор Baileys (или 1 ч.л. дестилат ванилия)
пудра захар за поръсване на готовите еклери

Постелете плоска тава за печене (аз употребявам тази на фурната) с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. 

В купа изсипете брашното, солта и захарта. Разбъркайте.

Включете котлона на междинна степен, сложете дребна тенджерка и изсипете студената вода. Добавете маслото, нарязано на кубчета. Това в действителност е доста значима крачка, тъй като маслото би трябвало да се разтопи, преди водата да заври. Водата не трябва да се оставя да заври, тъй като стартира да се изпарява, а това ще наруши салдото на сместа за тестото. Така че, маслото на кубчета във водата, разбърквайте с дървена лъжица и сега, в който водата е гореща и заври, дръпнете тенджерката от котлона и незабавно изсипете цялото брашно.

Бъркайте пламенно с дървена лъжица. В началото не наподобява изключително добре, само че не се тормозете. Върнете тенджерката на котлона и продължавайте с бъркането. За 1-2 минути непрекъснато бъркане сместа става гладка хомогенна топка. 

След това изсипете тестото в кухненски робот с накрайника за тесто (или миксер с перките за тесто). Разбъркайте го за няколко секунди. Това се прави, тъй като,
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР