Не желаем приток на руснаци към Латвия, казва пред ДВ

...
Не желаем приток на руснаци към Латвия, казва пред ДВ
Коментари Харесай

Президентът на Латвия: В нашата страна не искаме да идват руснаци - DW

Не желаем приток на руснаци към Латвия, споделя пред Дъждовни води латвийският президент Егилс Левитс. " Защото точно съветското общество е длъжно да приключи тази експанзия. " В Латвия към този момент има задоволително руснаци, споделя още той.

Дъждовни води: Господин президент, Германия реши да изпрати на Украйна бойни танкове " Леопард-2 ". Ще благодарите ли и Вие на канцлера Олаф Шолц?

Егилс Левитс: Разбира се. Всички съдружници от НАТО приветстват това решение. Аз го считам за вярно, тъй като сигурността на Европа е под опасност.

Дъждовни води: Върху Германия беше оказано мощно въздействие от вън, в това число и от Балтийските страни. Защо?

Егил Левитс: Защото считаме, че е належащо да защитим Украйна - това е единственият метод да защитим Европа.

Дъждовни води: Но в Европа, и изключително в Германия, има много хора, които се афишират срещу оръжейните доставки за Украйна. Един от основните им причини: Европа от ден на ден се замесвала във войната. Вие самият разбирате ли тази рецензия?

Егил Левитс: Такава рецензия е неоснователна, тъй като тази война произтича от Русия, а не от НАТО, не от Европа, не от Германия или Латвия. Наш дълг е да защитим страните си.

Дъждовни води: Според критиците доставката на танкове прекрачва алената линия и може да предизвика Русия да предприеме ответни дейности против Запада.

Егил Левитс: Не мисля, че в този подтекст е подходящо да се приказва за " червени линии ". Защото Русия към този момент прекрачи алената линия, нападайки Украйна - една суверенна и демократична страна. (…) Ако разгадаем на Русия да извлече изгода от своята експанзия, това ще бъде покана към нея да продължава нататък. А също и покана към други страни да атакуван, примерно, съседите си.

Дъждовни води: Дмитрий Медведев сподели, че една нуклеарна страна не може да загуби. А Русия е нуклеарна свръхдържава. Не се ли тревожите от заплахата от нуклеарна война в центъра на Европа?

Егил Левитс: Ние нямаме нуклеарно оръжие. Повечето европейски страни също нямат нуклеарно оръжие. Такова имат Съединените американски щати. И президентът Байдън към този момент сподели, че потреблението на нуклеарно оръжие от Русия в Украйна ще бъде злополука за Русия.

Дъждовни води: Заедно с другите балтийски страни и Вашата страна освен затвори границите си за руснаци (макар и не за всички - за повечето), само че и недвусмислено отхвърля да приема бягащите от военна работа. Но тези хора бягат от готовност, в случай че не и от гибел. Защо не ги пускате в страната?

Егил Левитс: Затворихме границата за съветски туристи. Когато има същински бежанци, ние - несъмнено - преглеждаме молбите им. Но сега, когато съветски бойци убиват украинци, на фона на обстановката в Европа, ние не желаем тук да идват съветски туристи.

Дъждовни води: А подготвени ли сте да приемате руснаци, които бягат от военна работа?

Егил Левитс: Не желаем приток на руснаци насам, към Латвия. Защото точно съветското общество е длъжно да приключи тази експанзия.

Дъждовни води: Този мотив се чува все по-често. Но в реалност хората, които намерено стачкуват срещу войната в Русия, рискуват своята независимост и сигурност. Срещу тях са заведени стотици каузи поради това, което в Русия назовават " дискредитиране на въоръжените сили ". Някои към този момент бяха вкарани в пандиза. Нима още руснаци би трябвало да отидат зад решетките?

Егил Левитс: Разбира се, ние ще преглеждаме всеки обособен случай. Но страна като Германия да вземем за пример приема съветски емигранти, за тях си коства да се насочат към Германия.

Дъждовни води: Но не и към Латвия?

Егил Левитс: Ние тук към този момент имаме съветско население.

Дъждовни води: Още преди масираното навлизане на Русия в Украйна балтийските страни предупреждаваха за допустима съветска експанзия, изключително след анексирането на Крим. Не мислите ли, че Западна Европа и западните страни не ви възприемаха напълно насериозно?

Егил Левитс: Това е сериозна неточност на западните политици. Тя автоматизирано докара до масираното навлизане в Украйна. Ние знаем, че е директно разследване и затова настояваме за действителна поддръжка за Украйна, с цел да може тя този път да се отбрани.

Дъждовни води: Смятате ли, че в този момент балтийските страни и тяхната сигурност са станали по-важни за НАТО?

Егил Левитс: Разбира се, всички ние в Европа в този момент мислим повече за отбраната си, тъй като имаме един нападателен комшия. А когато имаме нападателен комшия, напълно естествено е да покачваме своята отбранителна дарба.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР