Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на

...
Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на
Коментари Харесай

Испания и Великобритания: На Украйна не бива да се доставят касетъчни бомби

Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на Украйна, съобщи през днешния ден испанският министър на защитата Маргарита Роблес - ден откакто Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, с цел да подкрепят контранастъплението му против съветските сили, съобщи Ройтерс.

Касетъчните муниции са неразрешени от над 100 страни, в това число Испания. Обикновено те разпръсват голям брой по-малки експлозиви, способни да убиват безсистемно на огромна повърхност. Тези, които не съумеят да се взривят на момента, съставляват заплаха в продължение на десетилетия.

" Испания има корав ангажимент към Украйна, само че и корав ангажимент, че избрани оръжия и бомби не може да се доставят при никакви условия ", съобщи Роблес пред кореспонденти на протест в Мадрид преди плануваните за 23 юли национални избори.

" Не " на касетъчните бомби и " да " на законната защита на Украйна, която съгласно нас не трябва да се реализира с касетъчни бомби ", сподели министърката. Роблес съобщи, че решението за изпращане на касетъчни бомби е взето от американското държавно управление, а не от НАТО, чийто член е Испания.

Сред испанските партии има необятна поддръжка за подпомагането на Украйна и даването на военна помощ на Киев.

Британският министър председател Риши Сунак, на собствен ред, съобщи, че страната му е част от конвенцията, която не позволява потреблението на касетъчни муниции.

Англия е подписала спогодба, която не разрешава производството или използването на касетъчни муниции, и не предлага потреблението им, съобщи през днешния ден министър-председателят, откакто Вашингтон разгласи желанието си да достави Украйна с тях.

" Ние ще продължим да даваме своя принос в поддръжка на Украйна против противозаконното и непровокирано навлизане на Русия ", съобщи пред кореспонденти Сунак, представен от Ройтерс.

Русия, Украйна и Съединени американски щати не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, складирането, потреблението и прехвърлянето на този тип оръжия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Украйна е предоставила писмени уверения, че " ще ги употребява доста деликатно ", с цел да сведе до най-малко риска за популацията.

Запитан за какво дава касетъчните муниции в този момент, президентът Джо Байдън съобщи пред кореспонденти, че повода е, че мунициите в усилието за защита против Русия " са се изчерпали ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР