Най-видимите и явни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските

...
Най-видимите и явни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските
Коментари Харесай

Проф. Гарабед Минасян, БАН: За еврозоната се следи и БВП

Най-видимите и очевидни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските критерии. Един от тях е процентът за недостига – до 3%, различен – за инфлацията. Не единствено тези критерии са определящи за включването на една страна в еврозоната. Следят се и 14 индикатори за макроикономически несъответствия. Те също се наблюдават, не са оповестени като наложителни.

Това съобщи проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на Българска академия на науките в ефира на " Нова нюз ".

„ ЕЦБ следи и структурното взаимодействие сред разнообразни макропоказатели. Едно от най-важните индикатори е равнището на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в съпоставяне със страните от еврозоната. Нашият Брутният вътрешен продукт е към 33-35% на човек”, уточни икономистът.

Според него, в случай че към еврозоната се причисли страна, която не е достаъчно развита, съществува риск от изсмукване на локални капитали зад граница.

„ Очакванията, че все още на включване на еврозоната ще има скок на инфлацията, не са оправдани. Работата е – по какъв начин по-късно инфлацията ще реагира. При включване в еврозоната преливането на ценовите резултати ще е блестящо изразено. Трябва да достигнем до 75% от междинното ценово ниво в еврозоната, в този момент сме на 55%. Единствената опция е когато инфлацията в страната е по-висока”, акцентира проф. Гарабед Минасян.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР