Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България

...
Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България
Коментари Харесай

БАБХ: Вероятно чумата е дошла от нелегален внос на животни от Турция

Най-вероятната причина за навлизане на чумата по животните в България и Европейски Съюз е незаконно превозване на инфектирано животно от Турция, разгласи доктор Ивайла Давидова от Българската организация за сигурност на храните по време на конференция през днешния ден.
„ Дори и сега в постройката на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които правят проучванията и най-вероятната причина за навлизане на вируса на територията на България и Европейския съюз е незаконно превозване на животно, най-вероятно инфектирано, от Турция в България. Това не е казус, защото най-често към религиозни празници се случва незаконна търговия. Най-вероятно е станало по този начин”, уточни тя, представена от " Фокус ".

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните в София доктор Камен Николов разгласи, че ще развенчае три подправени вести: „ Първо, това, че популацията не е осведомено задоволително за това какво се случва с чумата. Това не е правилно, тъй като нашите сътрудници организират комисии и на тях участват всички заинтригувани страни – кметове, регионални шефове, пожарна, Министерство на вътрешните работи и други На второ място, това, че нашите сътрудници работят непрофесионално. Това не е правилно, защото в огнищата са изпратени сътрудници с извънредно висок опит. Третото, което не е правилно е, че държанието в този случай има опция. Единственото решение е евтаназия на животните, опция няма “.

До момента са избити над 4000 животни, а в Шарково остават още 115 за евтаназия.

„ Болестта е изключително рискова, мощно заразна и подобаваща като приложимост за биологично оръжие. Мерките за предварителна защита и битка с това заболяване изисква високо равнище на биосигурност и не включват слагане под карантина. Нужна е евтаназия по човечен метод. Всяко наличие на хора без подобаваща екипировка на мястото на огнищата и опитите за транспорт на животни за да бъдат избавени покачва неимоверно риска от повишението на разпространяването на заболяването навътре в страната”, разгласи и ръководителят на Съюза на ветеринарните лекари в България доктор Михаил Бащевалов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР