Най-строгият женски затвор в бившата ГДР е място смразяващо, на

...
Най-строгият женски затвор в бившата ГДР е място смразяващо, на
Коментари Харесай

В зловещия затвор на ЩАЗИ: Никога не си сам, дори в тоалетната


Най-строгият женски затвор в някогашната Германска демократична република е място смразяващо, на което хиляди дами са прекарали години на тествания и изтезания. Много от тях попадат там поради почтени увлечения. Страданията им са били безкрайни.

Габриеле Щьоцер е едвам на 23 години, когато е арестувана по обвиняване за клюка против страната. През 1977 година тя прекарва една година зад решетките - първо в следствения арест в Ерфурт, а по-късно в женския затвор на ЩАЗИ  “Хоенек ”. 

" Никога не си самичък, нито за секунда, даже в тоалетната "

И до през днешния ден ясно си спомня времето, прекарано в пандиза. “Никъде не си самичък, тъй като целият този палат и стените му безусловно пулсираха от живот, пандизчиите работеха на три смени ”, спомня си 69-годишната жена. “Никога не си самичък, нито за секунда, даже в тоалетната. Освен в случай че в действителност не попаднеш в карцера. Но там оставаш самичък по един метод, който напряко те унищожава ”, споделя тя.
Редакцията предлага
" Да работим дружно и да управляваме дружно “ - това мото на ръководещите Габриеле възприела прекомерно безусловно, като считала, че фактически е заинтригуван от смяна и промени.

Тя се пробвала да се бори за смяна на социализма и за демократизирането му. “Но внезапно попадаш в пандиза и разбираш, че този социализъм, за който спорехме, въобще не може да бъде реформиран ”, споделя Щьоцер.

" Недей да мълчиш "

„ Стани един от нас и недей да мълчиш " е озаглавен текстът, който Габриеле Щьоцер написва на пишещата си машина през 1977 година Това е нейното верую и през днешния ден. След освобождението си тя отхвърля да замине в Западна Германия. Включва се в художествено-литературния ъндърграунд на Германска демократична република и работи върху рисунки, филми, фотоколажи, стихотворения и съоръжения. Ролята на дамите в изкуството е във фокуса на нейната работа. През 2013 година е удостоена с Федерален медал за заслуги за работата си в отбрана на гражданските права в Германска демократична република и за художественото пресъздаване на претърпяното в пандиза по време на диктатурата.

Габриеле Щьоцер споделя и друго за пандиза в Хоенек. " Това беше най-строгият женски затвор в Германия и към момента смразява. Когато влезеш, усещаш отчаянието на хората, които са попадали там ”, споделя тя. “Страданията им са били безкрайни. ”

Констанце Хелбер попада зад решетките поради любовта

Заради любовта 21-годишната Констанце Хелбер също попада в пандиза през 1977 година. По време на отмора в България тя се влюбва в екскурзиант от западната провинция Баден-Вюртемберг. След две отхвърлени молби за овакантяване на страната двамата възнамеряват бягството си. Но бягството се проваля и Хелбер е изпратена зад решетките. През 1979 година Федерална република Германия откупва свободата ѝ.

Констанце Хелбер дълго време се пробва да не помни престоя си в пандиза. Едва през 2004 година тя пътува до Щолберг със брачна половинка си. Посещението в “Хоенек ” е потрес за нея. " Всички мемоари се върнаха мигновено, като че ли някой включи бушона ", споделя тя.

Млад мъж ги развел из някогашния женски затвор. “Хоенек ” е оставил трайни следи в съзнанието на Констанце Хелбер. Но това са белези, с които тя може да се оправи. Хелбер споделя, че се е примирила с предишното и е осъзнала, че желае да се срещне с други дами, които са имали същата орис като нея. " Запознах се с тях, откакто пуснах апел и доста дами се отзоваха. Срещахме се и разговаряхме между тях по доста внимателен метод ”, споделя тя. “След това всички ние почувствахме облекчение. ”

Хиляди дами са лежали в " Хоенек "

През 2010 година Хелбер основава организация на дамите, лежали в “Хоенек ”. Девет години по-късно тя учредява и сдружението " Форум за политически преследвани и лишени от независимост дами от диктатурата на руската окупационна зона/ГДР ", на което е ръководител. През юни 2021 година тя също е наградена с Федерален медал за заслуги. " Свободата беше нашата вяра ", споделя Констанце Хелбер. " А опазването на паметта е нашата задача. "

Помещение в някогашния затвор " Хоенек "

В интервала 1949 -1989 година хиляди дами са затворени в “Хоенек ”. Около 40 % от тях са политически затворнички. Техните “престъпления ” са били, че са подавали молба за овакантяване на страната или са Други са осъждани за “незаконно определяне на контакти със западни жители “ или за “предателска агентурна активност ”. Съдилищата в Германска демократична република осъждат хиляди дами на дълги години затвор. В това време и са били излагани на всевъзможни издвателства.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР