Най-старата звезда, известна на човечеството, изглежда по-стара от самата Вселена.

...
Най-старата звезда, известна на човечеството, изглежда по-стара от самата Вселена.
Коментари Харесай

Дали тази звезда наистина е по-стара от Вселената?

Най-старата звезда, известна на човечеството, наподобява по-стара от самата Вселена. Ново проучване обаче се пробва да позволи този абсурд, написа Mashable.

Досегашните изследвания посочваха, че намиращата се в Млечния път звезда " Матусал " (библейски дълголетник) е на 16 милиарда години. Подобно калкулации са проблематични, защото множеството откриватели са съгласни, че Големият гърмеж, основал Вселената, се е случил преди към 13.8 милиарда години.

Сега обаче екип от астрономи дефинира нова и не чак толкоз алогична възраст на Матусал, базирайки своите калкулации на нейното разстояние от нас, яркостта й, структурата и състава й.

„ Ако вземем поради всичко това, излиза наяве, че тя е на почти 14.5 милиарда години. Възможни са известни грешки, все пак по този метод нейната възраст съответствува с тази на Вселената “, разяснява Хауърд Бонд, началник на изследването.

Неточностите, за които господин Бонд приказва, са от порядъка на плюс-минус 800 млн. години. Това значи, че Матусал може и да е на 13.7 милиарда години – напълно малко по-млада от самата Вселена.

Бонд и неговият екип са употребявали телескопа „ Хъбъл “ на NASA, с цел да проучат небесния обект, прочут публично като HD 140283. Учените знаят за съществуването на тази звезда от повече от 100 години, защото тя прекосява небето доста бързо. Матусал се движи с към 1.3 млн. км/ч. Чак в този момент тя стартира да се трансформира в червен колос. Вероятно е родена в галактика-джудже, погълната от зараждащия се Млечен път преди 12 милиарда години. Дългата и цялостна с извивки орбита на Матусал евентуално е в резултат на този трагичен акт на канибализъм.
 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР