Космическият апарат на НАСА Джуно (Юнона) засне Амалтея, неуловимата пета

...
Космическият апарат на НАСА Джуно (Юнона) засне Амалтея, неуловимата пета
Коментари Харесай

Сондата Джуно засне загадъчната пета луна на Юпитер пред Голямото червено петно

Космическият уред на НАСА " Джуно " ( " Юнона " ) снима Амалтея, неуловимата пета луна на Юпитер, до момента в който минава пред Голямото алено леке на планетата, предоставяйки на астрономите необичаен взор към този дребен, само че завладяващ натурален сателит, заяви Лайв сайънс.

Най-известните луни на Юпитер са четирите му Галилееви спътника: Йо, Европа, Ганимед и Калисто, всеки от които е необятен няколко хиляди километра. Петата открита луна на Юпитер и петата по величина от 95-те известни естествени спътници на планетата е Амалтея. Тя е открита през 1892 година от Едуард Емерсън Барнард, американски астроном. 

Въпреки че е петата по величина луна на Юпитер, Амалтея е с много скромни размери. Тя е завършена като картоф. Дългата й ос е едвам 250 км, а в  най-тясната си част е едвам 128 км. Измерванията на гравитацията, осъществени от галактическия уред " Галилео " на НАСА при започване на 2000 година, доведоха до извода, че Амалтея не е освен това от хлабаво скрепена купчина парчета, а не солидна скалиста луна. 

" Джуно " е снимал Амалтея по време на 59-ото си доближаване до Юпитер на 7 март. Луната се вижда като дребна черна точка на фона на тъмните пояси от облаци над планетата и по-късно минава пред Голямото алено леке.

Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS. Image processing by Gerald Eichstäd

Голямото алено леке е голяма стихия с диаметър 12 500 км. Амалтея е снимана на 181 000 км над облаците на Юпитер, написа Българска телеграфна агенция. Амалтея е най-червеният обект на Слънчевата система. Какво е аленото покритие, не е известно. Възможно е това да е сяра, изхвърляна от вулканите на Йо и достигнала до прилежащата луна. 

Друга мистерия на Амалтея е за какво излъчва повече топлота, в сравнение с получава от Слънцето. Това има няколко пояснения, като е допустимо те да се съчетават. До луната доближава както предавана топлота от Юпитер, по този начин и отразявана от планетата. Освен това Юпитер генерира голямо магнитно поле - магнитният балон от него е вторият по величина в Слънчевата система след този на звездата ни, хелиосферата. В по-близката част на елиптичната орбита на Амалтея до Юпитер тя е надълбоко в магнитосферата на планетата в регион, където радиационните пояси от заредени частици могат да обсипват повърхността й и това да предава сила. Магнитосферата също може да поражда електрически потоци в ядрото на Амалтея, което в допълнение я затопля.   

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР