Най-правилното нещо в условия на криза, ако искаш да излезеш

...
Най-правилното нещо в условия на криза, ако искаш да излезеш
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Пречките пред създаването на енергоресурси ни прави неконкорентоспособни

" Най-правилното нещо в условия на рецесия, в случай че искаш да излезеш от нея е локомотив, който да те извади от нея. А това са бизнесмените и частните вложения. Иначе се плъзгаш по една рискова повърхност.

 

На държавно равнище, както бяха се засилили в този момент депутатите от този парламент – да теглиш дълг извън, който е доста безценен, и да го харчиш, получавайки статистически някакво придвижване – това не са устойчиви вложения. Това е моментно пазаруване на време, което не трябва да се позволява ", разяснява той местните налози, които в едни общини скачат, а в други - намаляват. 

 

По думите му страната няма добре направена децентрализация. " Затова огромният губещ са точно общините. Там има най-големи проблеми, а те имат минимум запас и зависят от държавната хазна. Там политическият миг е най-силен – коя община е " наша ", уточни той. И добави: " Пътят пред общините е да им се даде повече независимост да взимат лични решения, повече запас в тях и по-малко политически детайл ".

 

" Най-страшното икономическо събитие е инфлацията. Няма по-страшно. Тя прави по този начин, че нищо не може да изчислиш – нито на равнище семейства, нито на равнище бизнес. Две са главните аргументи да имаме висока инфлация – безразборното отпечатване на пари и ниското произвеждане, тъй като по един или различен метод се основават някакви спънки пред бизнеса. Има спънки пред основаването на енергоресурси, които заплашват енергийната ни сигурност и вършат неконкурентоспособен българският бизнес ", акцентира Илиев.

 

По думите му точно заради тази причина би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да отложим затварянето на въглищните си централи, както е планувано по Плана за възобновяване. Според него високата инфлация може да се окаже пречка по пътя ни към еврозоната, към която е планувано да се присъединим през 2024 година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР