Най-общо казано. Омръзна ми да ме питат какво е било

...
Най-общо казано. Омръзна ми да ме питат какво е било
Коментари Харесай

Кеворк Кеворкян: Какво е било НРБ за мен и за 99% от народа, останалият 1% бяха в

Най-общо казано. Омръзна ми да ме питат какво е било Народна република България за мен. Сега ще ви напиша какво е било Народна република България за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене! За елементарния човек Народната република не бе $ за 96 ст. Не бе и мощна промишленост. Не бе и Държавна сигурност.
За елементарните хора 99% Народна република България беше нещо неповторимо.
Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, освен няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни порти по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци. НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, даже когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския превоз и младите като по команда ставаха да правят отстъпка място. Така ни учеха.
НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, само че нямаше никаква защита. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив от горната страна на хартията. Нямаше камери за наблюдаване. На никого не му минаваше през главата да краде. НРБ – най-хубавото обучение, и то без пари.
НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по градежи и комунални предприятия. Всички!
НРБ – време, в което улиците бяха излизани до искра и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
НРБ – време, в което българският полицай не мъкне изгубилото се дете в милицията, а го изпраща до у дома и го предава на родителите му и след това отдава чест! И не поради някаква полза! Към полицая имаше почитание!
НРБ – време, в което огромните можеха да се приближат до дете и да го попитат има ли потребност от помощ! Днес подобен ще го обвинят в какво ли не! НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво значи! Банкерите не бяха толкоз алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
НРБ – време, в което по малкия екран не посочваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и просветителни. НРБ – времена, в които, в случай че не отидеш в магазина една година, цените след това бяха същите!
НРБ – времена, в които шлосер или водач бе също влиятелна специалност.
НРБ – времена, в които охранител в учебно заведение бе извращение! Най-страшна бе вуйна Пена с парцала за миене. Не знам по какъв начин да обясня по добре какво е Народна република България за 99% от хората. Кеворк Кеворкян, Фейсбук
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР