Най-новата актуализация на браузъра Edge на Microsoft неочаквано превърна запазените

...
Най-новата актуализация на браузъра Edge на Microsoft неочаквано превърна запазените
Коментари Харесай

Серийни номера вместо пароли: какво се случи с Microsoft Edge?

Най-новата актуализация на браузъра Edge на Microsoft ненадейно трансформира непокътнатите пароли на потребителите в серийни номера, което породи опасения измежду потребителите. Проблемът засегна потребителите на Windows 11, iOS и Android.

Преди това потребителите можеха елементарно да преглеждат и копират непокътнатите си пароли в Microsoft Edge, само че в този момент вместо нормалните комбинации от знаци се демонстрират набори от букви и числа, наподобяващи серийни номера. Например, в случай че предходната непокътната ключова дума е била „ Hello@123 “, в този момент тя се демонстрира като „ 6B29FC40-CA47-1067-B31D-00DDD010662DA “.

Както е известно, запаметените пароли в Microsoft Edge се съхраняват и криптират на сървърите на компанията и се синхронизират в действително време с всички потребителски устройства. Данните също по този начин се кешират в локалната директория на браузъра и единствено Microsoft може да прочете информацията в досието или на сървъра.

За да видят съхранените пароли, потребителите трябваше да отидат на страницата за пароли в настройките на профила си, да кликнат върху иконата във тип на око в листата и да преминат през инспекция за сигурност (да вкарат ключова дума или ПИН код или да употребяват лицево разпознаване). Но след най-новата актуализация процесът се усложни.

Потребителите оповестяват за казуса в разнообразни платформи, в това число Reddit и формалните общности на Microsoft. Има обаче метод да се възвърне функционалността на браузъра.

На компютъра би трябвало да се отвори Microsoft Edge, да се отиде в Settings (Настройки) > Profiles (Профили) > Sync (Синхронизация), да се задейства опцията „ Passwords “ (Пароли) и да се извърши повторна синхронизация. В iOS и Android се предлага преинсталирането на Microsoft Edge, отварянето му, след което отиване в Settings (Настройки), избор на профил и отваряне на страницата за синхронизация, разрешаване на опцията „ Passwords “ (Пароли) и повторна синхронизация.

Проблемът засегна доста консуматори, само че не всички от тях виждат смяната, защото рядко посещават страницата със запаметените пароли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР