Най-малко 15 жени и деца са били убити в клане

...
Най-малко 15 жени и деца са били убити в клане
Коментари Харесай

Най-малко 15 жени и деца избити в племенни кланета в Папуа Нова Гвинея

Най-малко 15 дами и деца са били убити в кръвопролитие в провинция Хела в Папуа Нова Гвинея в един от най-тежките прояви на племенно принуждение в страната от години, оповестяват английските медии.

Убийствата са станали рано сутринта по време на нахлуване над Карида, село с към 800 души навътре в страната.

Филип Пимуа, който управлява локалната здравна работа, който е бил в селото по време на нападението, посочи за " Гардиън ", че има 16 жертви - осем деца на възраст от една до 15 години и осем дами , две от които са били бременни.

RNZ осведоми, че има 15 жертви - 10 дами и пет деца, базирайки се на представителя на локалната полиция.

Пимуа сподели, че нападението е станало към 6 часа сутринта, като хората са били убити, откакто отворили вратата на нападателите.

" Събудих се сутринта, отидох да запаля огън в кухнята си, като в това време чух звука на оръжия, след това видях някои от къщите, които горяха , тъй че знаех, че враговете са към този момент вътре в селото ", уточни Пимуа, допълвайки: " Така че аз просто избягах и се скрих в храсталаците, по-късно, към 9 или 10 часа, се върнах и видях тела, нарязани на части, а къщите бяха опожарени . "

Освен огнестрелни оръжия, в нападението са били употребявани и присъщи за локалните хора ножове.

Пимуа е декларирал, че познава всички жертви - " те са мои хора, познавам ги ", само че някои от тях са били дотолкоз разчленени, че той и други селяни се затрудняват да разпознават останките.

" Нарязани са на части. На някои от тях не можахме да разпознаем телесните елементи, единствено лицата можем да разпознаем , само че крайници, ръце... ", добави локалният човек.

През последните години провинция Хела и други планински региони в Папуа-Нова Гвинея са били унизени от племенно принуждение . Появиха се информации за убийства, репресии и полово принуждение, като всички те се утежняват с възходящата наличност на огнестрелни оръжия.

От полицията прецизираха, че днешната офанзива е станала след нахлуване от засада в събота, при което са починали шестима души.

Запитан дали това е било най-тежкото нахлуване, на което е било очевидец селото му, Пипуа сподели: " Това е най-тежкото, най-тежкото в историята на тази страна . "

Новият министър председател на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе дефинира деня като " един от най-тъжните " в живота му .

В обява във " Facebook " Марапе означи, че нападението е било осъществено от въоръжени лица от племената Хагай, Окиру и Ливи, като увери, че ще намери и накаже причинителите , употребявайки " най-категоричните законови ограничения ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР