Най-малката партия в 48-ото Народно събрание “Български възход споделя мнението

...
Най-малката партия в 48-ото Народно събрание “Български възход споделя мнението
Коментари Харесай

Имате партньор. Янев покани Гешев в парламента, за да му каже, че не му иска оставката 


Най-малката партия в 48-ото Народно заседание “Български напредък ” споделя мнението на основния прокурор Иван Гешев, че правосъдната промяна “не би трябвало да се персонализира ”.

Това стана ясно от изявление на нейния водач и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев по време на среща с управлението на държавното обвиняване в Народното събрание по негова покана. Разговорът сред депутати от “Български напредък ”, Гешев и трима от неговите заместници беше в отговор на с всички народни представители.

За разлика от “Български напредък ”, множеството от останалите партии - “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия, “Демократична България ” и даже “Възраждане ”, упорстват за оставката на сегашния основен прокурор. Той обаче отхвърля да я подаде, тъй като не вижда аргументи за това.

В началото на срещата Гешев и шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов заявиха, че биха съдействали на Народното събрание с експертни оферти за осъществяване на правосъдна промяна като и двамата подчертаха, че е по-правилно да се назовава правосъдна.
 Борислав Сарафов и Иван Гешев
Двамата за следващ път развиха тезата си за “бум на престъпността ”, който съответствува с рухването на ГЕРБ от власт и закриването на профилираното правораздаване. Преди това нито Гешев, нито неговите заместници са твърдяли, че равнищата на престъпността се връщат към тези от 90-те години на предишния век. Това изказване обаче не се поддържа от статистиката на Министерство на вътрешните работи.

Ръководството на прокуратурата още веднъж стартира визията си, че Наказателният кодекс е прекомерно стар и би трябвало да бъде осъвременен. Едно от познатите оферти на Гешев в тази посока е събаряне на доказателствените стандарти за реализиране на неоправдателни присъди.

“В наше лице имате сътрудник ”, заключи Стефан Янев, поемайки уговорката да употребява експертните знания на прокуратурата при приемане на бъдещи законопроекти.

“Разбирането на прокуратура е, че надали през днешния ден може да решим всички проблеми, само че можем да сложим едно положително началото ”, сподели Гешев, призовавайки за “диалог сред институциите ”, с което Янев неколкократно се съгласи.
 Стефан Янев (в средата) с част от депутатите то
В рамките на срещата някои от депутати от “Български напредък ” зададоха къси въпроси на основния прокурор, измежду които беше - кой го управлява?

“Първо жена ми. Като един същински мъж би трябвало да си призная... Това е истина, апропо, не е смешка ”, отговори Гешев, след което напомни, че съгласно Конституционния съд всеки от по-нисшестоящите от него обвинители би могъл да го проверява и да му повдигне обвиняване, в случай че има доказателства за закононарушение.

На този декор Венецианската комисия излезе тази седмица със мнение в поддръжка на за без значение следствие против основния прокурор, акцентирайки, че е нужна даже по-дълбока промяна за ограничение на въздействието на ръководителя на държавното обвиняване върху правосъдната система.

Гешев обаче е на мнение, че “да се приказва това, че 1600 прокурори нямат интегритет и кураж да проверяват основния прокурор, това просто не е правилно ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР