Най-известното място в естонската столица Талин е площадът пред кметството

...
Най-известното място в естонската столица Талин е площадът пред кметството
Коментари Харесай

Фенове на Дейв Геън, добре дошли в "Депеш мод бара"

Най-известното място в естонската столица Талин е площадът пред кметството в Стария град – място като от пощенска картичка, изключително когато по коледните базари се възпламенят огньове и стартира да се лее греяно вино.

Из дребните улички обаче се крият неподозирани съкровища.

Едно от тях е единствено за отдадени – дребният Depeche Mode бар, основан преди близо двадесет години.

И то на смешка – първоначално, споделя пред " Дневник " сегашният притежател, 41-годишният Дан Буйненко, барът е бил без име и е бил благосъстоятелност на негов другар.

Заклет почитател на английската тайфа, той пускал единствено тяхна музика, а посетителите напълно естествено кръстили мястото " Депеш мод бара ".

 Фенове на Дейв Геън, добре пристигнали в
© Александрина Гинкова

Името прилепнало, а последователно цялото обзавеждане се завъртяло към него, заведението ставало все по-известно и към този момент е институция единствено по себе си. Има даже лична линия сувенири – тениски, чаши, шапки.

По стените висят фотоси на бандата, даже тоалетните са означени с мъжка и женска версия на " Мистър Федърс " от обложката на Playing The Angel. Огромен надпис " Работим за музиката на ДМ " виси над бара.

Въпреки тесния фокус, става известно, че клиентелата е задоволително огромна, с цел да поддържа бизнеса. Дан споделя, че постоянно идват чужденци, които търсят тъкмо това заведение, само че като цяло аудиторията му е най-вече от хора на междинна възраст.

 Фенове на Дейв Геън, добре пристигнали в
© Александрина Гинкова

Понякога нахлуват и група интернационалните студенти, тръгнали на обичайното " влачене по кръчми " (pub crawl) – обиколка от бар на бар, като във всеки се влиза за по едно пиво. Тя нормално приключва с не чак толкоз приятни гледки.

През 2001 година Мартин Гор, Анди Флечър и Кристиан Айгнер купонясват там в нощта преди концерта си в Талин. През 2006 година бандата се връща в бара за още една вечер, само че от този момент насам не са идвали.

Междувременно създателят на заведението се отхвърля от него и то остава в ръцете на Дан, който в този момент го ръководи дружно с брат си. И, несъмнено, прави проекти в коя страна да отиде да ги гледа още веднъж. А на въпроса каква друга музика слуша, се ухилва и дава отговор: " Радиото ".

 Фенове на Дейв Геън, добре пристигнали в
© Александрина Гинкова

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1452)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР