Най-големият ядрен реактор в Европа финландският Olkiluoto 3 (OL3) започна

...
Най-големият ядрен реактор в Европа финландският Olkiluoto 3 (OL3) започна
Коментари Харесай

Най-големият ядрен реактор в Европа започва редовно производство

Най-големият нуклеарен реактор в Европа финландският Olkiluoto 3 (OL3) стартира постоянно произвеждане в неделя. За това заяви неговият оператор, а новината идва след 18-годишно закъснение на плана.

Според Финландия работата на нуклеарния реактор покачва енергийната сигурност в северна Европа, откакто Русия спря доставките на газ и електрическа енергия за района.

Ядрената сила остава спорна тематика в Европа поради опасения за сигурността при този метод на произвеждане на сила. Само след седмица Германия възнамерява да изключи последните си три работещи реактора.

В същото време Швеция, Франция, Англия и други възнамеряват нови планове за нуклеарни мощности.

Операторът на OL3 Teollisuuden Voima (TVO) заяви, че чака блокът да задоволи към 14% от търсенето на електрическа енергия във Финландия. Това ще докара до понижаване на нуждата от импорт от Швеция и Норвегия.

Очаква се новият реактор да създава минимум 60 години, сподели още операторът TVO в изказване в неделя.

„ Производството на Olkiluoto 3 стабилизира цената на електрическата енергия и играе значима роля във финландския зелен преход “, сподели основният изпълнителен шеф Ярмо Танхуа.

Изграждането на реактора с мощ 1,6 гигавата (GW), част от първата нова нуклеарна централа във Финландия от повече от четири десетилетия и първата в Европа от 16 години, стартира през 2005 година Първоначално централата трябваше да бъде открита четири години по-късно, само че имаше голям брой механически проблеми, които отложиха завършването й.

Износът на електрическа енергия от Русия за Финландия спря през предишния май, когато съветската компания за енергийни услуги Inter RAO съобщи, че не е получила заплащане за продадената сила. Това се случи в резултат на съветската експанзия в Украйна, която от ден на ден отдалечи Финландия от прилежаща Русия.

Малко по-късно съветският държавен експортен монополист " Газпром " приключи доставките на природен газ за скандинавската нация.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Заради обичайна медицина. Как една жаба стана заплашен тип <
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР