Най-добрите пенсионни системи са от смесен тип, според глобалния пенсионен

...
Най-добрите пенсионни системи са от смесен тип, според глобалния пенсионен
Коментари Харесай

Пенсионните системи в Европа насърчават частните спестявания

Най-добрите пенсионни системи са от разбъркан вид, съгласно световния пенсионен показател Melbourne Mercer

Бъдещето на пенсионното обезпечаване ще се диктува от световните трендове: увеличена дълготрайност на живота и изменящи се демографски трендове. Това разгласи в София по време на конгрес " Еволюция на пенсионните модели " Мати Лепала, общоприет секретар на PensionsEurope. Събитието е проведено във връзка 20 години от учредяването на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО).
Според Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), коефициентът на взаимозависимост – съотношението сред пенсионерите (над 64 год.) и лицата в стопански дейна възраст ще се увеличи от 28% през 2015 година на 51% през 2050 година Разходопокривните системи от I-вия дирек ще бъдат изправени пред големи провокации, измежду които финансова и обществена резистентност, резистентност на обществените финанси, структурни промени на пазара на труда, софтуерни новости, уточни Лепала.
Той цитира Доклад на Европейска комисия за застаряване на популацията, съгласно който в случай че през 2013 година в Европа е имало 507 млн. души, от които 211 милиона работещи, то през 2060 година се чака броят на популацията да се усили до 523 милиона, а на работещите – да намалее до 202 милиона работещи. На този декор в случай че през 2013 година междинната възраст на мъжете е била 77,8 година, а на дамите – 83,1 год., то през 2060 година се чака междинната възраст на мъжете да доближи 84 година, а тази на дамите – 89,1 години. Боят на лицата на възраст сред 15- и 64 години ще намалее от 66% през 2013-та до 56,6 на 100 през 20160 година,, броят на лицата от 65- до 79 години ще се усили от 13,3% до 16,6%. Увеличение ще има и при лицата над 80 години - от 5,1% до 11,8%.
Посоката на развиване на пенсионните системи, съгласно Мати Лепала, е посредством поощряване на частните пенсионни спестявания, с цел да се компенсира възможното понижаване на пенсиите от общественоосигурителната система.
Генералният секретар на PensionsEurope показа резултатите от световния пенсионен показател Melbourne Mercer за адекватността, устойчивостта и стабилността на пенсионните модели в 27 страни. Данните сочат, че най-хубавите пенсионни системи са в Дания, Холандия и Австралия. Общото сред тях е, че са от разбъркан вид: разходопокривен дирек в композиция със наложително или квази-задължително в допълнение обезпечаване на финансов принцип.
Лепала заяви още, че през декември 2017 година работна група на високо ниво следва да предложи рекомендации за стимулиране на устойчивото финансиране на пенсионните системи. На тази база през 2018 година ще бъдат създадени и съответните законодателни оферти.
Още по тематиката 17 Октомври 2017 | Конференция ще търси отговор какви са съответните пенсии за Европа и България
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР