Най-често използваните ваксини срещу грип обичайно предпазват едва 60% от

...
Най-често използваните ваксини срещу грип обичайно предпазват едва 60% от
Коментари Харесай

Защо ваксините против грип често са неефективни

Най-често употребяваните ваксини против грип всекидневно защищават едвам 60% от хората, които са си ги сложили, а през някои години успеваемостта спада до 10%. Същевременно, всяка година у нас умират към 2000 души от пневмония след затруднения от грип . На фона на тази статистика 60% успеваемост не са за занемаряване.

Но за какво противогрипната ваксина толкоз постоянно се проваля? Учените се пробват да намерят отговора на този въпрос, с цел да схванат по какъв начин да подобрят успеваемостта на имунизацията.

В какво се съмняват учените

Те подлагат на подозрение това, което до момента се приемаше като пояснение на явлението - че производителите на имунизацията вършат неверна преценка кой вирусен вариант ще се популяризира тази година. Оказва се, че имунизацията не сработва, даже когато вариантът е верният.

 Снимка 316853

Как работят имунизациите

Противогрипната ваксина " учи " имунната ни система да се задейства при среща със специфичен белтък на грипния вирус, като му пречи да се закрепи към клетките ни и да провокира зараза. Но този белтък мутира извънредно бързо и това е повода всяка година вирусът да е друг. Налага се учените да плануват по какъв начин може да мутира той, с цел да бъде създадена подобаващата ваксина за идния сезон.

Какво вършат неверно учените

Според Данута Сковронски (Danuta Skowronski), епидемиолог от Центъра за надзор на болесттите на Британска Колумбия, Канада, повода не е неточност в предвиждането за варианта, а разновидности, които пораждат в самия вариант при производството на имунизацията.

Най-разпространената противогрипна ваксина съдържа инактивиран грипен вирус, който се отглежда от производителите в кокоши яйца . Според изследване на Сковронски, вирусът може да мутира, до момента в който се развива в яйцата, а резултатът е неефективна ваксина.

Други научни екипи удостоверяват догатката. Проведено е проучване, в което е съпоставена успеваемостта на ваксина, създадена в яйца и ваксина, която е създадена посредством генно инженерство , т.е. белтъкът на вируса е синтезиран настрана по " неестествен " метод. Втората ваксина се оказала по-ефективна. Резултатите демонстрират, че инженерният способ би подобрил производството на имунизациите за в бъдеще.

 Снимка 316855

Друг проблем е, че за оценка дали противогрипната ваксина е ефикасна се употребяват животни , а генетичните разлики сред употребяваните екземпляри и индивида също са от голяма важност.

Грипно завещание

Учените са открили също, че има значение какъв е бил първият грипен вирус , с който се е срещнал индивидът, още до момента в който е бил дете. Тези първи срещи оказват въздействие на имунната ни реакция към грипни вируси през целия ни живот по-късно.

Къде е решението

Проблемът към момента остава комплициран и липсват доста късчета от пъзела. Затова експертите предлагат имунизирането, изключително при по-възрастните хора и при тези, които имат невисок имунитет , защото даже имунизацията да не сработи задоволително добре, въпреки всичко ще окаже известна отбрана и заболяването ще премине по-леко.

Сковронски споделя, че доста от откривателите, които се занимават с грипния вирус, заобикалят да разясняват тематиката, с цел да не бъдат причислени към съперниците на имунизациите, само че добавя, че с цел да бъде позволен казусът с противогрипните ваксини, тази полемика би трябвало да се организира.

Епидемоложката е на мнение, че е належащо да се работи в посока на основаване на универсална ваксина против грип, която да бъде ориентирана против голям брой варианти и да бъде ефикасна в продължение на години.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР