Живеем във време, в което влизаме от пандемия в епидемия,

...
Живеем във време, в което влизаме от пандемия в епидемия,
Коментари Харесай

Вируси, познати и днес, са на повече от 50 хиляди години - заради тях ли са изчезнали неандерталците

Живеем във време, в което влизаме от пандемия в зараза, появяват се нови вируси, завръщат се позабравени заболявания и все има от какво да се тормозим да не се заразим. А, става известно, вирусите са били измежду проблемите на античните ни предшественици тъкмо както през днешния ден са за модерния човек.
 Пролетен вирус или пролетна алергия - по какъв начин да ги отличим
Пролетен вирус или пролетна алергия - по какъв начин да ги отличим

Симптомите им са сходни

Учени от бразилския Federal University of São Paulo вършат на остатъци, открити в пещерата Чагърская в Русия, за които се допуска, че са на към 50 хиляди години. И в костите те откриват човешки вируси, които може и да са повода за изгубването на неандерталците.

В ДНК, извлечено от костите, учените са разкрили останки от аденовирус, херпес вирус и папиломен вирус. Те се разказват като  " двуверижни ДНК вируси, които могат да открият инертност през целия живот и могат да провокират персистиращи инфекции ". А в този момент могат да се дефинират и като най-старите човешки вируси, откривани в миналото.
 Снимка 665273

Предишното сходно изобретение е от 2021 година, когато учени от Университета в Копенхаген откриват аденовирус върху два млечни зъба. Тогава настояват, че в тях са се " скрили ДНК от патологичен вирус, който към този момент е бил необятно публикуван и атакувал човешки същества още преди 31 600 години ".

А новите научни открития са следващото доказателство, че античните прародители на хората, живели в радикално друга ера, са страдали от същите, както и ние през днешния ден. Например аденовирусите са най-разпространените по всяко време на годината, предизвикват грип и простуда и засягат всички възрастови групи.
 Снимка 638786

Херпесните вируси пък провокират както добре познатите на всички херпеси, по този начин и съществени болести като мононуклеоза и множествена склероза. Папилома вирусите пък са директни причинители на разнообразни типове рак - да вземем за пример на шийката на матката, изяснява UNILAD.
 Вирусът на тютюневата мозайка - това ли първият вирус, открит от науката
Кой е първият вирус, открит от науката

И по кое време се случва това

Като се има поради какъв брой напреднала е през днешния ден медицината и все пак се стига до смъртни случаи в резултат на тези вируси и затрудненията от тях, изцяло разумно е да се допуска, че преди десетки хиляди години са били причина и за висока смъртност измежду неандерталците, тъй като са се разпространявали елементарно и не е имало никакво лекуване. Важна детайлност е и че в  костите на един субект са открити три разнообразни вируса, което приказва доста и за имунната система на тези антични хора.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР