Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Българският лекарски съюз се

...
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Българският лекарски съюз се
Коментари Харесай

Нови данъчни правила: Лекарите притеснени, че НАП ще има достъп до медицинските досиета

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари и Българският лекарски съюз се оповестиха срещу новите данъчни условия за касовите апарати в лекарските кабинети.

Медиците се притесняват, че системата може да блокира, а данъчните да получат голословен достъп до персонална информация за здравето на пациентите.
Проблеми с касовите апарати на Национална агенция за приходите изплашиха търговците Част от касовите апарати стопираха без предизвестие, пишат пострадали
Според Наредба № Н-18 всеки касов бон от фискалните апарати в лекарските кабинети към този момент ще се изпраща в действително време до сървърите на Националната организация за приходите.

Целта е да бъдат предотвратени злоупотреби.

Първото терзание на лекарите е, че съгласно Национална агенция за приходите медицинският програмен продукт, с който се издават направление, рецепта и болничен, може да се употребява и като програмен продукт за ръководство на търговски процеси.

По този метод, в случай че се повреди касовият уред или спре интернетът, софтуерът в кабинета, който е вързан с Осигурителния институт, също ще спре да работи, предизвестяват лекарите.
Зле програмирани касови апарати „ съборили ” сървърите на Национална агенция за приходите Данъчните настояват, че единствено част от уредите на един производител са били наранени за по-дълго време, не виждат учредения за пролонгация при бензиностанциите
Второто им терзание е, че новите данъчни правила надвишават задачите на фискалния надзор и данъчните ще имат достъп до медицинските досиета на пациентите.

В писмена позиция от Национална агенция за приходите подчертаха, че не изискват данни за здравословното положение на пациентите. Това било обяснено на браншовите организации и разработчиците на медицински програмен продукт.
Снимка: btvnovinite.bg
„ В момента Националната организация за приходите и Министерството на финансите проучват фискалните опасности и спецификите, когато се употребява програмен продукт за потребностите на договорите с НЗОК и благоприятни условия за възможна промяна”, се споделя още в мнението на организацията.

Очаква се данъчните промени да влязат в действие от септември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР