Националното събрание на Франция одобри въпреки критики от страна на

...
Националното събрание на Франция одобри въпреки критики от страна на
Коментари Харесай

Франция приема закони против фалшивите новини по време на изборите

Националното заседание на Франция утвърди макар рецензии от страна на опозицията два закона за битка с дезинформацията по време на предизборни акции, съобщи ДПА.

Президентът Еманюел Макрон даде обещание приемането на тези закони на фона на ширещите се в Западна Европа опасения, че съветски медии и подкрепяни от Русия сметки в обществените мрежи поддържат популистките сили по време на избори.

Новият закон дава право на съдиите да задължават преди избори интернет доставчиците да отстраняват "неверните или заблуждаващи изказвания и обвинявания ", които биха могли да повлияят на изборите, в случай че бъдат публикувани в интернет.

По-големите интернет компании ще би трябвало да дават и цялостна информация за всеки рекламодател, разпространяващ наличие, обвързвано с въпроси, засягани в публичния спор преди избори.

Законът дава също на медийните регулатори по-широки права да отхвърлят или анулират лицензи на радио или телевизионни канали, които са благосъстоятелност или са под въздействие на непознати държавни управления.

Макрон, който е проевропейски либерал, и преди е подлагал на критика съветските медии "Спутник " и Ер Те като оръдия за агитация - нещо, което те отхвърлят.

Центристката партия на Макрон и нейните съдружници във вторник използваха болшинството си в долната камара, с цел да одобряват законите, а десницата и левицата гласоподаваха "против ".

Вотът анулира решението на консервативно настроения Сенат, който отхвърли предложенията, заявявайки, че те евентуално ще бъдат неефективни, а в това време ще застрашат свободата на словото. "При всички избори на всички места по света дезинформацията се популяризира необятно и бързо посредством обществените медии ", съобщи пред депутатите министърът на културата Франк Ристер преди вота и добави: "Тя подкопава свободата на всеки жител да си сформира мнение. Размива границата сред истината и лъжата и подрива доверието в информацията. Тя изопачава честността на изборите и дестабилизира демокрацията ".

Но опозицията в лицето на левицата и десницата изрази запаси към закона.

По време на миналогодишната президентска конкуренция във Франция сред Макрон и дясната популистка Марин Льо Пен тогавашният външен министър Жан-Марк Еро съобщи, че акцията на Макрон е станала жертва на хакерски офанзиви, идващи от Русия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР