Националната агенция за приходите (НАП) ще има достъп до електронната

...
Националната агенция за приходите (НАП) ще има достъп до електронната
Коментари Харесай

НАП получи право на достъп до тол системата

Националната организация за приходите (НАП) ще има достъп до електронната система за събиране на тол такси. Промяната в Закона за пътищата, препоръчана от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, бе призната късно нощес с предходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2023 година

Текстът бе признат със 139 гласа „ за “ и 59 „ срещу “, като бе главно подсилен от ГЕРБ, ПП-ДБ, и Движение за права и свободи. „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ гласоподаваха срещу.

Дебат всъщност по тематиката нямаше, макар че смяната е основна, защото сега данните за постъпленията в тол системата се ръководят от Националното тол ръководство, което е част от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Не е ясно по какъв начин на процедура Национална агенция за приходите ще реализира достъп до системата и какви пълномощия ще има.
Тол системата ще се свърже с Национална агенция за приходите, само че какво от това?
Божидар Божанов (ПП-ДБ) предложи публицистично корекция, която бе призната. Разликата с текста на вносителя е, че Национална агенция за приходите няма да има достъп до тол системата в действително време. Мотивът за предлагането бе, че по този начин „ е по-коректно от позиция отбрана на персоналните данни “.

Веднага след него Йордан Цонев (ДПС) предложи и друга корекция в Закона за пътищата, а точно – в чл.10, ал.6 думите „ чл.4, ал.5 “ да се заменят с „ чл.4, ал.4 “. Промяната е обвързвана с обслужването на картовите заплащания при тола.

До момента събирането им се извършваше от оператора на платежна система с окончателност на сетълмента по алинея 2 въз основа на подписан контракт сред него и съответната бюджетна организация. Това важи за всички приходи на бюджетните организации по член 153, алинея 1, 3 и 4 от Закона за обществените финанси и на техни подведомствени разпоредители с бюджет по сметки, обслужвани от Българската национална банка.

С признатата публицистична корекция обслужването на картовите заплащания ще се прави от „ оператора на платежна система с окончателност на сетълмента по алинея 2 въз основа на подписан контракт сред него и Националната организация за приходите “, както гласи член 4, алинея 4 от Закона за ограничение на заплащанията в брой.
Законът за придвижване по пътищата
След консултация от близо 1 час, депутатите одобриха и промени в Закона за придвижване по пътищата, които още веднъж бяха вкарани през „ задната врата “ – през предходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет. Те касаят събираемостта от наложени фишове и санкции.

Критични против измененията, препоръчани от Асен Василев, бяха „ ИТН “ и „ Възраждане “. Бе подложено на гласоподаване предложение от Цвета Рангелова, Цончо Ганев, Христо Гаджев и Томислав Дончев за отпадане на параграфа. Първоначално предлагането мина със 120 гласа „ за “ (ГЕРБ, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и ИТН) и 86 „ срещу “ (ПП-ДБ, ДПС).

Впоследствие обаче бе поискано прегласуване, само че то не се случи незабавно, а след 20-минутна отмора, която председателстващият съвещанието Никола Минчев даде. Почивката обаче се удължи до един час. След връщането в зала предлагането за отпадане на параграфа бе прегласувано и отхвърлено с 43 гласа „ за “, 105 – „ срещу “ и 26 въздържали се. „ Възраждане “ и Има Такъв Народ се оповестиха за отпадането на параграфа, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия бяха срещу, а въздържали се бяха от ГЕРБ.

Загубихте половин час, с цел да си стиковате връткането “, съобщи Тошко Йорданов (ИТН).

По думите му по време на почивката е имало „ сбирки за смяна на гласуването “. Изрази подозрение, че множеството признати ремонти с електронни услуги ще бъдат дописвани от програмен продукт и „ един някогашен министър на електронното ръководство и неговата бизнес партньорка, през техни компании, ще станат още по-богати “. Предизвикан от имитация в залата, Йорданов съобщи, че става въпрос за Божидар Божанов (ДБ) и Калина Константинова (ПП).

Последва персонално пояснение от Божанов, който съобщи, че системите работят и няма да е нужно доработването им.

Бе признато публицистично предложение на Йордан Цонев (ДПС) за отпадане на предлагането и работодателят да връчват фишове и санкции.

Финално текстовете бяха признати със 142 гласа „ за “, 61 – „ срещу “ и един въздържал се.
Какви са измененията?
За административни нарушавания, за които не е планувано наказване отнемане от право да ръководи моторно транспортно средства или лишаване на контролни точни, може да бъде наложена с фиш санкция в размер, посочен в административнонаказателната наредба за съответното нарушаване “, гласят признатите промени в член 186, алинея 1.

Фишове ще може да се издават освен сега на определяне на нарушаванията, отпада и опцията за налагане на най-малък размер на санкциите. Акт ще се сформира на разположение, което оспорва осъщественото нарушаване или откаже да подпише фиш, само че нарушителят няма да има опция да оспорва наложената санкция.

Фиш за погрешно паркиране, с изключение на на притежателя на МПС, към този момент ще се издава и на ползвателя на автомобила, когато в свидетелството за регистрация е вписан подобен. Същото ще важи и за нарушавания, засечени с камери, като първият образец от тях ще се изпраща постоянно на притежателя на колата.

Поканите за определяне на нарушавания и фишовете ще могат да се изпращат и по електронен път по реда на Закона за електронното ръководство. В 7-дневен период от налагането на санкцията с фиш нарушителят ще може да заплати 80% от размера ѝ.

При издаване или замяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство и при издаване на удостоверение за регистрация на моторно транспортно средство или ремарке лицето, декларирало услугата, е длъжно да уточни е-поща за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по електронен път.

Създава се нов член 186а, в който са написани другите способи за връчване на електронни фишове и наказателни постановления, издадено от органите на МРВ. Освен персонално против автограф от нарушителя, те ще се връчват и по електронен път – на посочена от лицето е-поща, посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване, като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното ръководство или посредством Портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи.

Предвижда се и метод за връчване с предложено писмо с противоположна квитанция посредством лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга на непрекъснатия адрес на нарушителя, или на адреса на ръководство.

Когато лицето, на което се връчва наказателно разпореждане или електронен фиш откаже да го получи, отводът се удостоверява с подписа и имената на лицето, което прави връчването върху противоположната квитанция, надлежно разписката към електронния фиш или наказателното разпореждане, и с подписа на един очевидец. Отказът на получателя не визира редовността на връчването, като датата на отхвърли се смята за дата на връчване.

Чрез длъжностните лица на избраните от министъра на вътрешните работи служби за надзор може да се връчи отпечатан цифров облик от автоматизирана осведомителна система на издадено наказателно разпореждане за нарушаване по този закон, съдържащо реквизитите на наказателното разпореждане по член 57, алинея 1 от Закона за административните нарушавания и санкции, като се изключи подписа на длъжностното лице, което го е издало.

Отпечатаният цифров облик на документа се връчва на проверяваното лице и върху него се означават датата и часът на връчването. Контролният орган и лицето се подписват върху отпечатания цифров облик, като от този миг документът се смята за връчен. Отказът за приемане на отпечатания цифров облик се удостоверява посредством автограф на очевидец върху разписката или отпечатания документ. Отказът на получателя не визира редовността на връчването, като датата на отхвърли се смята за дата на връчване на наказателното разпореждане.

Връчването посредством Портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи се прави посредством отваряне на оповестената на Портала информация за невръчени електронни фишове или наказателни постановления, като документите се смятат за връчени от датата на достъпването на информацията. Удостоверяването на връчването се прави посредством електронен запис от Портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи.

Връчването по електронен път се счита за персонално връчване.

За връчени се смятат и електронен фиш или наказателно разпореждане, санкцията или имуществената глоба по които са заплатени, като за дата на връчване се смята датата на заплащането.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР