Национална кампания за икономия на енергия във Финландия призовава гражданите

...
Национална кампания за икономия на енергия във Финландия призовава гражданите
Коментари Харесай

Финландия: Стойте по-малко в сауната и се къпете кратко, за да пестим енергия

Национална акция за спестовност на сила във Финландия приканва жителите да понижат с един градус нормалната температура на отоплението им през идната зима и да понижат времето, което прекарват под душа и в сауните, съобщи Франс прес.

Инициативата, наречена " градус по-малко ", стартира на 10 октомври, заяви Кати Лааксо, говорителка на държавната организация за поощряване на устойчивата сила " Морива " (Moriva). Финландците ще бъдат призовани освен да разредят обичайното за тях прилагане на сауна, само че и да взимат по-малко душове и да понижат отоплението си с 1 градус през тази зима. От тях ще се желае също по този начин да не отопляват гаражите си и да употребяват допустимо минимум свързани с интернет устройства.

Парните бани са същинска институция във Финландия, където сауните са към 3 милиона за 5,5 милиона души население. Финландците имат навика да влизат в сауната голи, всички дружно, при температура от към 85 градуса по Целзий.

" Това са просто разнообразни благоприятни условия. Надяваме се, че хората ще схванат, че ни чака тежка зима и че непринудено ще последват тези препоръки ", акцентира Кати Лааксо. Според нея не е належащо да се върви на сауна всеки ден, " може би веднъж седмично ще бъде задоволително ".

Във Финландия се подема национална акция за спестовност на сила за първи път от петролната рецесия през 1970те години. Това става, откакто нашествието в Украйна на Русия - огромен снабдител на газ в Европа - провокира огромна енергийна рецесия.

Руският газов колос " Газпром " спря през май газовите доставки за Финландия, откакто държавното управление отхвърли да заплаща в рубли, както изиска Русия. През 2021 година " Газпром " е доставил две трети от потребявания газ във Финландия, само че което е единствено 8 % от енергийното ползване на страната. Финландската държавна компания " Газум " (Gasum) в този момент се пробва да диверсифицира доставките си, най-много като получава по-големи размери от Естония.

Други европейски страни взимат сходни ограничения. Германия разгласи в сряда серия разпореждания за спестовност на сила, като по-ниски температури за отопление в администрацията и прекъсване на топлата вода в публичните здания, с апел към предприятията и жителите да последват този образец.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР