Национална 24-часова стачка в Гърция. Според полицията в демонстрациите в

...
Национална 24-часова стачка в Гърция. Според полицията в демонстрациите в
Коментари Харесай

Национална стачка в Гърция: Протест срещу проблемите в жп транспорта

Национална 24-часова стачка в Гърция. Според полицията в демонстрациите в Атина са се присъединили 50 хиляди души. Към държавните чиновници се причислиха и хиляди студенти. Международният ден на дамата в страната се трансформира в митинг против проблемите в железопътния превоз, довели до тежката влакова злополука предходната седмица, при която починаха 57 души.



Протест на държавните чиновници в Гърция. Часове наред беше блокиран публичният превоз, аптеките не работеха, а лечебните заведения одобряваха единствено незабавни случаи. Затворени бяха държавните институции, университетите и пристанищата. Искането е да се потърси правосъдна отговорност от отговорните за тежката железопътна злополука.

Хиляди стачкуващи извършиха улиците на Атина, в това число доста студенти.

Вагелис Сомаракис, студент: " Ще бъдем тук, до момента в който нещата не се трансформират ".

Никомати Ватхи, студент: " Общественият превоз е цялостна каша ".



Протестиращите резервираха минута безмълвие в памет на жертвите.

" Не можем да извиним нещастието, която се случи в нашата страна. Ще се борим виновникът да бъде открит ", съобщи Мерини Стефаниди, вицепрезидент на Федерацията на дамите в Гърция.

На централната жп гара в Атина, откъдето влаковете потеглят от гръцката столица за Солун, както е и във съдбовната нощ, със свещи са изписани думите: " Това не би трябвало да бъде забравено ". До тях е сложена фотографията на майка с дете.

София Патрианиди, чиновник в частния бранш: " Гневна съм, не на някого съответно, на всички. Това в никакъв случай не трябваше да се случва. Отговорността е на всички - от най-ниските до най-високите равнища. Дори аз съм виновна, че не съм реагирала, с цел да попреча да се случи ".



Гръцкият министър на превоза се извини за нещастието и увери, че държавното управление е поело своята отговорност и кабинетът няма желание да въздейства на следствието. По думите му, пътническият жп превоз може да възобнови работа в края на март.

" Системата няма да бъде пусната още веднъж до привършване на софтуерното надграждане, само че това ще стане единствено при условия на безспорна сигурност ", съобщи Йоргос Герапетритис, министър на превоза на Гърция.

Пътническият и товарният жп превоз сред Атина и Солун, който е един от най-натоварените направления в страната, беше пресечен след смъртоносната злополука. Министърът заяви, че се усилва бюджетът за гръцките железници - още преди злополуката в Темпи 185 милиона евро са били включени в гръцкия План за възобновяване за рационализация на инфраструктурата.



фотоси: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР