Железопътната катастрофа в прохода Темпе в Гърция от 28 февруари,

...
Железопътната катастрофа в прохода Темпе в Гърция от 28 февруари,
Коментари Харесай

Технологични и управленски фактори довели до смъртоносната жп катастрофа в Гърция

Железопътната злополука в прохода Темпе в Гърция от 28 февруари, при която починаха 57 души, се дължи на голям брой софтуерни и управнически фактори съгласно отчет на гръцкото Министерство на превоза, съобщи АНА-МПА.

Докладът е формиран от профилирана комисия за 43 дни и е с размер 228 страници. В него се проучват в детайли събитията на произшествието, преглежда се регулаторната рамка на железниците и нейните дефекти.

Във връзка с произшествието са установени съществени нарушавания на настоящия в Гърция Общ правилник за придвижването, а по отношение на организационните аспекти на железницата – систематични пропуски, доста от които са с дълготраен темперамент, съобщи министърът на превоза в Гърция Йоргос Герапетритис.

Докладът включва оферти с незабавни, краткосрочни и средносрочни ограничения за възстановяване функционалността и сигурността на железниците, като доста от тези оферти към този момент са изпълнени от министерството или са в развой на създаване.

През нощта на 28 февруари пътнически и товарен трен се сблъскаха челно, откакто изминаха няколко километра по един и същи коловоз на основната железопътна линия в страната, свързваща Атина и Солун. Повечето от жертвите бяха студенти, връщащи се в университетския град Солун. Това шокира страната и провокира голям брой гневни митинги против гръцкото държавно управление.

Първоначално гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че причина за този най-тежък случай в историята на страната е „ човешка неточност “, а по-късно уточни, че в действителност повода се крие в неизправности по железопътната мрежа.



Дежурният в съдбовната нощ началник на придвижването неотложно призна отговорността си и беше арестуван, откакто му беше повдигнато обвиняване. За случая бяха упрекнати и железопътен контрольор, както и двама други ръководители на придвижването.

В отчета се показва, че изискванията за назначение на дежурния началник на придвижването не са били спазени и че той не е имал нужния опит и възраст.

Съставителите на отчета акцентират, че той няма за цел да вменява отговорност, което е задача на гръцките способени правосъдни органи, които към този момент работят в тази тенденция.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР