НАТО отново ще удължи мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг,

...
НАТО отново ще удължи мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг,
Коментари Харесай

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври

НАТО още веднъж ще удължи мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг , оповестява " Ройтерс ".

Причината е, че Алиансът се стреми да поддържа непоклатимост по време на войната в Украйна.

Мандатът на Столтенберг ще бъде удължен до април 2024 година заради неговите " изключителни достижения " и с цел да се подсигурява стабилността на военния съюз по време на продължаващата война в Украйна, отбелязва в. " Велт ам Зонтаг ".

Посочва се, че има импровизирано съглашение сред 30-те страни членки на Алианса, че Столтенберг би трябвало да остане на поста след края на мандата си на 30 септември тази година. Официално решение се чака да бъде взето през идващите седмици.
 Столтенберг размишления и остава отпред на НАТО още година
Столтенберг размишления и остава отпред на НАТО още година

Заради войната в Украйна

Столтенберг е икономист по обучение и някогашен водач на Работническата партия на Норвегия. Миналата година първичният му мандат отпред на НАТО беше продължен.

Той беше министър-председател на Норвегия в интервала 2000-2001 година и 2005-2013 година, преди да стане началник на Алианса през идната година. Заемал е и поста министър на финансите и министър на енергетиката.

Страните членки на Алианса желаят да дадат на Столтенберг опцията да ръководи срещата на върха във връзка 75-ата годишнина на организацията във Вашингтон през април 2024 година Той също по този начин ще бъде в позиция да стане, откакто Дейвид Малпас се отдръпна от поста почти по същото време.

Впоследствие обаче представител на Алианса посочи, че Столтенберг ще завърши мандата си, както е планувано през октомври.

" Мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг беше удължаван три пъти и той е служил общо съвсем девет години ", съобщи Оана Лунгеску и добави, че актуалният мандат изтича през октомври тази година и Столтенберг няма желание да желае ново удължение.

Все още не е взето решение кой ще наследи Столтенбе рг, само че министър председателят на Испания Педро Санчес и министърът на защитата на Англия Бен Уолъс са измежду водещите претенденти за поста, показва " Велт ".
 Столтенберг се готви за началник на централната банка на Норвегия след края на мандата в НАТО
Столтенберг се готви за началник на централната банка на Норвегия след края на мандата в НАТО

Помолили са го и е доста мотивиран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР