Наскоро прочетох, че заради новия вирус продажбите на романа Чумата

...
Наскоро прочетох, че заради новия вирус продажбите на романа Чумата
Коментари Харесай

Съвети за спасение от корона

Наскоро прочетох, че поради новия вирус продажбите на романа " Чумата " от Албер Камю във Франция и Италия са скочили осезаемо. Тоест " короната " работи в някаква степен ограмотяващо и провокира пориви у индивида да посегне към изконната нужда от (по)знание. Дали?
Чудесно е, че хората търсят сходна литература, в която няма да намерят удостоверение на ирационалното - обратно на евентуалните си упования. 
А и нобеловият лауреат Камю споделя за книгата си: " Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е невредим във връзка с нея. И човек би трябвало да бъде непрекъснато нащрек, с цел да не би в момент на заплеснатост да дъхне в лицето на другия и да му съобщи болестта. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, почтеност, морална непорочност, в случай че щете - е резултат от волята, която не трябва в никакъв случай да отпада ".
Така, типично в духа на екзистенциализма, погледът е извърнат към самостоятелния боязън, който се бори с... самостоятелни старания, подчинени на волята. Струва си да помислим върху думите на Камю, до момента в който четем " Чумата ". Не за друго, а с цел да не затлачваме сетивата си с безпокойствие, от което други сигурно ще завоюват. Но не и ние.
Ала стига с трагично обезверение! Предлагам в този ред на мисли къс лист от творби за наша приложимост, до момента в който короната е в близост. Така хем няма да се сещате за нея, хем ще прочетете (ако не сте, несъмнено!) изключителни класики, които в последна сметка ще ви накарат да се надсмивате над страха. 
Първо. Започваме с нещо българско и родно: “През чумавото ” , роман на Йордан Йовков. Иде тирада за една кахърна женитба, която се случва на правилото: “Ще става, каквото аз кажа! ” Първият господар на селото, хаджи Драган, дами щерка си Тиха във време, в което всички локални хора са изпаднали в ступор от вилнеещата черна гибел. Прекрасен роман за силата на любовта, който сигурно ще ви накара да свалите последната останала ви маска, с цел да вдишате и издишате надълбоко. Въобще, терапия за душата с детайли на романтично-приключенски дух.
Второ. Грабнете увода на “Декамерон ” от Бокачо. В случай, че сте под карантина, за 10 дни се изчита и цялата книга, като включим даже ровенето из Фейсбук. Така сте заели печеливша позиция - остават ви още четири дни за спокойна суматоха, до момента в който завършите в общи линии инкубационния интервал на вируса. Темата за чумната зараза във Флоренция е ослепителен образец за бягство от ирационалното напрежение и оттатък гледките на покосени хора. Освен това в " Декамерон " се срещат и меко казано пикантни истории, които на всичкото от горната страна са екранизирани. Е, правилно, получил се е много неприятен резултат, само че въпреки всичко...
Трето. Следва “История на лудостта в класическата ера ” от Мишел Фуко. Обръщам внимание, че предлагането е годно единствено за напреднали! Чете се постепенно, на глътки и с демонстрация на самообладание в обработката на всички проби, които потвърждават... о, да, че сте просто хипохондрик! Фуко изисква фрапантна централизация на вниманието, с което е напълно потребен, в случай че решите да си дадете сметка, че има по-трудни за осъзнаване неща от изцяло непотребното презапасяване с брашно и тоалетна хартия да вземем за пример.
Четвърто. Ако въпреки всичко сте решили да отворите необятно душата си за страховете от заболявания, на помощ идва " Записки от подземието " на гениалния Достоевски. Малката брошура е в положение да провокира непреодолими прочувствени прекарвания у вас, като безспорно ще се запитате: " Защо живея въобще? ". За цялостно вглъбяване в ирационалното, в допълнение предлагам " Болница " и " Дяволско " на Атанас Далчев, както и апокрифа " Ходене на Богородица по тъгите " . Добавете и щипка от Данте с класическия му " Ад " и затвърдете подозренията си за близките със Сартр и мисълта, че в действителност " Адът, това са другите ". Вече няма потребност да гледате брифингите на спешния щаб, нали?
Пето и най-просто. Влизате в Гугъл и пишете: " Как да изцелявам... ”. И така-нататък. Разширете визиите си за непредвиденото с бяла магия против ковид, лековит пясък от устието на река Велека против кокоши тръни или сок от омайниче, борещ хипохондрични признаци. А знаехте ли, че с настойка от бабини зъби се чисти тоалетна паница? Невероятно!
С тези няколко съвета в сходна конюнктура у нас сигурно няма да засилите имунитета си, само че по всяка възможност ще дадете по-свободна воля на сериозното си мислене. А то е значимо, тъй като ни припомня по-често да си мием очите, до момента в който гледаме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР