Изселват се селища в терените, определени за супер-града The Line,

...
Изселват се селища в терените, определени за супер-града The Line,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия строи супер екоград с цената на репресии

Изселват се селища в терените, избрани за супер-града The Line, който е част от екопроекта, наеречен Neom. При митинги на локалните селяни един човек е погубен, заяви Военновъздушни сили. Саудитското държавно управление и управлението на Neom отхвърлиха коментар.

Проектът на стойност Щатски долар 500 милиарда е част от тактиката Saudi Vision 2030, която има за цел да диверсифицира стопанската система на кралството, извеждайки я от зависимостта от петрола. The Line би трябвало да бъде град без коли, необятен единствено 200 м, само че дълъг 170 км. До 2030 година се чака да бъдат приключени едвам 2.4 км.

В изгражданео на Neom вземат участие десетки международни компании, включителлно английски. Макар че саудитските управляващи разказват терена му като „ съвършеното празно плано ”, от региона са били изселени повече от 6000 души. Правозащитни организации оповестяват и по-високи числа.

Анализ на сателитни фотоси демонстрира, че са изцяло заличени три села, в това число жилища, учебни заведения и лечебни заведения. Заповед от април 2020 година гласи, че при опозиция...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР