При инцидента, за който САЩ твърдят, че е станал по

...
При инцидента, за който САЩ твърдят, че е станал по
Коментари Харесай

Си Дзинпин започна посещението си в Сърбия с критика на НАТО

При случая, за който Съединени американски щати настояват, че е станал по неточност, върху китайското дипломаическо посланичество в сръбската столица паднаха 5 бомби. Трима китайски жители бяха убити, а други 20 ранени, напомня Euronews.

Си Дзинпин подчера годишнината от трагичното събития с изказване, оповестено през вчерашния ден в сръбския вестник „ Политика “: „ Не би трябвало да забравяме, че на днешния ден преди 25 години НАТО безочливо бомбардира китайското посолство в Югославия. Китайският народ цени мира, само че в никакъв случай няма да разреши историческите нещастия да се повторят “.

НАТО стартира въздушните офанзиви през март 1999 година, с цел да принуди югославския водач Слободан Милошевич да приключи бруталната кавга с етническите албански бунтовници в Косово. След бомбардировката на китайското посолство Съединени американски щати се извиниха и обясниха грешката с обстоятелството, че набелязаната цел е била централата на сръбски държавен експортьор на оръжия, ситуирана на същата улица.

Инциденът сближи Китай и Сърбия и през днешния ден Пекин е най-големият задграничен вложител в Сърбия и втори търговски сътрудник след Европейския...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР