Ракията е традиционна напитка на народите на Балканите, предимно на

...
Ракията е традиционна напитка на народите на Балканите, предимно на
Коментари Харесай

Ракия: лекарство или мит? Фармацевти разясняват истината за народната медицина от Балканите 

Ракията е обичайната напитка на народите на Балканите, най-вече на южните славяни: Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Македония и Сърбия, България.Прави се от разнообразни типове плодове – най-вече сливи и грозде и съдържа към 40% алкохол, само че домашната ракия може да бъде доста по-силна и да съдържа сред 50 и 60% алкохол.

Че тази напитка е специфична, демонстрира и информацията от Министерството на културата на Сърбия, че ракията Шливовица е включена в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството като детайл от нематериалното културно завещание на Сърбия. Една от аргументите за включването на тази спиртна напитка в листата на ЮНЕСКО е, че ракията, която включва и сливовата ракия, е част от обичайна медицина, като към нея се прибавят лечебни билки или плодове, с цел да се получат медикаменти против настинки и болки.


Сигурно се е случвало вашите баби да са употребявали ракията за подсилване на имунната система – за събаряне на температура, стерилизация на рани, зъбобол и други Тези способи на обичайна медицина се предават от потомство на потомство и са част от нашата традиция от толкоз дълго време, че даже не помним по какъв начин е почнало всичко. Защо ракията се употребява като сурогат на лекарството и в какви случаи е позволено да се употребява?

Употреба на ракия при зъбобол
Основната причина за лечебния резултат на ракията идва от киселината, съдържаща се в плода, от който е направена ракията, която е полифенол. Важността на полифенолите е, че те играят основна роля в поддържането на нашето здраве и жизнеспособност.

„ Въпреки че точното количество полифеноли в ракията не е известно, защото то зависи от количеството и типа на плодовете, употребявани за производството на ракия и процеса на ферментация, някои ракии (сливова, малинова, гроздова) могат да имат антиоксидантен резултат, тъй че за предварителна защита цели, рискът от инсулт и инфаркт и отлагането на „ мастни “ отлагания в кръвоносните съдове, които в последна сметка водят до задръстване или в случай че се разцепят – до кръвен съсирек, се понижава “, споделя фармацевтът Анджела Шапонич.


Аптекарката споделя, че ракията има обезболяващо деяние, т. е. обърква нервната ни система, с цел да не усещаме болежка.

„ Използването на ракията по този метод може да бъде потребно, в случай че е остра болежка, например зъбобол, когато няма хронична (злоупотреба) с алкохол. При хронична приложимост на алкохол, т. е. от хронична болежка, ракията може единствено да утежни нещата, с изключение на всичко друго, тъй като тялото привиква с резултата на етанола, тъй че би трябвало да се одобряват все по-големи количества, с цел да се реализира облекчение на болката “, споделя фармацевтът.

Допълва още, че при зъбобол не пийте ракия, а дръжте глътка ракия на мястото, където има болежка. Лечението на краткотрайни болки се лекува с по-голямо количество ракия от предложеното, което постоянно води до " приучване " на организма към този тип лекуване.


Използването на ракия за събаряне на телесната температура – ​​да или не?

Когато приказваме за температурата, Šaponjic споделя, че всяка ракия може да се употребява като лапа за понижаване на температурата. Фармацевтът изяснява, че алкохолът уголемява кръвоносните съдове и по този метод тялото ни освобождава по-лесно непотребната топлота.

Аптекарят Никола Бошкович споделя, че локалните хора употребяват най-вече ракия за понижаване на температурата, само че това може да бъде контрапродуктивно.

„ Човешкото тяло естествено поддържа непрекъсната телесна температура. Ако имаме леко нараснала температура от 38 градуса и повече, тялото ни ще се опита да поддържа тази температура още веднъж. Ако използваме спиртни превръзки, т. е. с ракия, в случай че ненадейно свалим телесната температура до 36 градуса, тялото отново ще се опита да я върне до преди да сложим компресите, което значи, че температурата ще се върне доста бързо и нямаме огромен резултат с него “, изяснява той пред портала N1.

Не при деца под една година


Той особено акцентира, че тази тактичност не би трябвало да се употребява при дребни деца, изключително деца под една година, защото те към момента нямат задоволително развита имунна система.


„ Това може да бъде рисково, тъй като алкохолът прониква през кожата в нашата кръв и дребните деца могат да получат алкохолно отравяне, изключително тези, които нямат задоволително развъртян черен дроб “, споделя Бошкович.

Ракия, комбинирана със съставки
Шапонич споделя, че на процедура хората постоянно употребяват ракия в композиция с хвойна, розмарин, ментол за чувство за тежест в краката, само че тези облекчения не идват от ракията, а от другите съставки, употребявани в превръзките. Също по този начин черен оман в композиция с магданоз се употребява при инфекции на отделителната система, само че в тази ситуация „ отговорен ” е магданозът, а не самата ракия.

„ Ракията (етанолът) извлича от растенията тези субстанции, които имат позитивен резултат върху организма, тъй че те са в по-висока централизация, в сравнение с в случай че пиете чай от същите растения “, изяснява пред N1 фармацевтът.

Бошкович споделя, че макар че е правилно, че някои растителни екстракти, които се прибавят към ракията, могат да усилят успеваемостта, казусът с такива препарати е, че те постоянно се вършат вкъщи, тъй че не можем да сме сигурни какъв брой има и какъв е крайният резултат ще бъде.


Въпреки че ракията постоянно се употребява за стерилизация на рани, Бошкович споделя, че може да има единствено контрапродуктивен резултат. „ Когато нанесем алкохол върху рана, тя изгаря. Хората постоянно си мислят, че в случай че има възприятие на болежка, алкохолът работи, само че това в действителност не е правилно. При разчистване на рани има по-добри други възможности, които не парят и са по-ефективни “, изяснява той.

Накрая добавя, че в случай че желаеме ракията да има лечебно деяние в избрани обстановки, най-добре е тя да е чиста и 70-процентов алкохол, тъй като тогава е най-ефективна.




Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР