Наскоро китайски геолози официално потвърдиха, че са открили нов вид

...
Наскоро китайски геолози официално потвърдиха, че са открили нов вид
Коментари Харесай

Китай откри свое собствено огромно находище на ниобий във Вътрешна Монголия

Наскоро китайски геолози публично потвърдиха, че са разкрили нов тип руда в най-голямото находище на редкоземни метали в света. Оказа се, че тя съдържа ниобий – детайл с скъпи свръхпроводящи свойства. Рудата на ниобия, ниобабаотит, получи съответния следващ номер от Международната минералогична асоциация.

Ниобабаотитът, открит в минния регион Баян Обо във Вътрешна Монголия, е черно-кафява руда, състояща се от ниобий, барий, исполин, желязо и хлорид. Ниобият се търси най-вече от стоманодобивната индустрия. Стоманата, съдържаща под 1% ниобий, е доста по-здрава и тежи по-малко. Ниобиевите сплави се употребяват в производството на строителни материали, тръби за петрол и газ, лопатки на витла и реактивни мотори. При ниски температури ниобият се държи като свръхпроводник, който може да се употребява за разработване на магнити за ускорители на частици и апарати за магнитно-резонансна томография.

Новата железна руда, открита предходната седмица от геолози от поделение на Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), е 17-ият нов минерал, открит в региона на Баотоу, и 150-ият в района Баян Обо, оповестява SCMP.

Бразилия заема водещо място в света по ресурси от ниобий, като има над 90% от находищата и две от трите дейни залежи. Канада е на второ място. Досега по-голямата част от ниобия за стоманодобивната индустрия на Китай се внасяше от други страни. Сега, в случай че количествата и качеството на ниобаотите се окажат задоволително високи, Китай може да стане самостоятелен от вноса на този метал.

Ниобият би могъл да изиграе значима роля и в прехода от литиево-йонните акумулатори към нови, по-дълготрайни акумулатори от ниобий и графен, които биха могли да устоят 30 и повече години. Освен това, заради усъвършенстваната проводимост, сходна батерия като цяло е по-ефективна, а защото няма запалителен течен електролит, тя е и по-безопасна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР