Нашата читателка Вероника Денева предложи на вниманието на екипа на

...
Нашата читателка Вероника Денева предложи на вниманието на екипа на
Коментари Харесай

Децата и сексът: кои са 3-те основни грешки, които родителите допускат при сексуалното възпитание

Нашата читателка Вероника Денева предложи на вниманието на екипа на Edna.bg своето изявление с психолога Даниела Тахирова. Ние го прочетохме и взехме решение да го споделим с вас - тъй като е потребно, тъй като е значимо и тъй като да се приказва за секс в никакъв случай не е прекомерно рано, просто е необходим верният метод (бел. ред)

- От коя възраст нататък децата стават полови?

Не знам какво се схваща под „ стават” полови. Още от момента, в който се разбере какъв е полът на детето, а и незабавно след раждането, родителите и социумът имат държание и се отнасят към новороденото друго, детерминирано от пола – посочват го по име, което е с избран пол. Обикновено облеклата, аксесоарите, декорацията на детската стая, памперсите, играчките също указват и регистрират пола на детето. Самото дете също изследва тялото си, границите си. В този смисъл би могло да се каже, че децата още през цялото време на живота си са полови, просто сексуалността им не е проведена и не протича по метода, по който това се случва с възрастните.

- Трябва ли родителите да насочват вниманието на децата си към половите им органи и да коментират разликата сред момчетата и девойките?

Краткият отговор на този въпрос е: децата и без родителите обръщат „ внимание”, изследват пола си и знаят разликата сред девойки и момчета. Обикновено децата имат въпроси към взаимоотношенията, не върху физическите особености, тъй като нямат обществен опит какво тъкмо проилиза от тези разлики. Общото предписание е: дава отговор се единствено в случай че възникне въпрос, като се натъртва на интимността и уважението във взаимоотношенията. Ако родителите се усещат комфортно в телата си и взаимната си половост, би трябвало да няма табу върху говореното половите въпроси и разискването им.

- Проблем ли е, когато таткото измива пениса на дребното момче? Изобщо допира го за хигиенична операция или изпишкване?

А момчетата немити ли да вървят? Важно е да се изясни за какво се прави това и когато на момченцето му стане срамно – нормално към 3 година, родителите да отчетат това и да се отдръпват от тази активност, като я поверят на самото дете. Дотогава би трябвало детето да се е научило по какъв начин да прави това единствено. Общо предписание във връзка с сексуалността – както на децата, по този начин и на възрастните, е: почитание към пола и интимността на половите занимания. Пак стигаме до това, че родителите би трябвало да се усещат комфортно в личния си пол, тъй като другояче детето ще фантазира, че полът е мотив за терзание и стеснение. Тоест и то ще стартира да се усеща неловко в личното си тяло.

 г Thinkstock
 Дядо Коледа, донеси ни доста козметика! Edna предлага Дядо Коледа, донеси ни доста козметика!
- Как би трябвало да се случва къпането? Можем ли всички дружно да се къпем голи – мама, тати и дребното дете?

По-скоро съм срещу. Кому е належащо? В моите показа родителите остават голи в банята с тъкмо избрани полови намерения към телата си. Там няма място за детето.

- Ако забележим детето си да мастурбира, по какъв начин би трябвало да реагираме?

Първо да помислим. След това деликатно, уединено с детето и доста почтително да разбираем, че тези действия се правят, когато си самичък, тъй като касаят единствено теб и твоето тяло. Най-много още един човек. С всички полови действия е по този начин. Уважението не изключва категоричността. След това наблюдавайте детето и си отговорете на следния въпрос – мастурбацията е проучване на тялото или метод детето да се успокои, прави го безсъзнателно, автоматизирано, като гризането на ноктите? Ако е второто, може би детето има страхове, с които му е мъчно да се спогоди или тревоги. Тоест е добре да научите детето да търси други способи за утешение, в случай че не може да се справите – заведете го на психолог.

 г Thinkstock

- А да ни кажете малко повече за спането. В множеството случаи знаем, че децата разделят леглото с някой от родителите…

А самите родители по кое време и по какъв начин се занимават с пола си? Ако сексуалността сред родителите съществува и е значима за тях, те намират метод, темп, правила за спането на детето, по отношение на възрастта му.

Психични премеждия при детето се отключват, когато то се замества, употребява се като щит в половите вазимоотношения на родителите си. Така те от една страна не си вземат решение проблемите и взаимно се унищожават, от друга детето стартира да манипулира, също така не може да построи своята автономия. Ако не става дума за това, огромна работа, че майката или бащата някой път са заспали изтощени до детето и не са го преместили в леглото му.

- Могат ли родителите да вършат секс в една и съща стая с детето, когато то спи?

Ами в случай че се разсъни? Или единят от двойката от самото начало е назначен да мята по едно око към детето?

Децата не са асексуални, единствено че нямат генитална организация на нагона и не могат да схванат по какъв начин и за какво самият секс е значим и задоволителен. От това произтичат два извода: на децата им трябват следствията от положителния и задоволителен секс, т.е. взаимната любов, ценене, задоволство от общуването, тъй като това им демонстрира положителния метод за вазимодействие межу трендовете на двамата родители, които носи всяко дете. Гледката на тази активност обаче може да го изплаши и отврати. Колкото са по-малки, толкоз е по-трудно за пояснение. Отделно и в допълнение психическо затруднение внася въпросът за границите и интимността.

 г Thinkstock

- Кои са трите съществени неточности, които родителите позволяват при половото образование на дребните деца?

Да считат, че децата са асексуални.

Да си мислят, че взаимоотношенията със половия сътрудник, с който са сътворили детето, не рефлектира върху душeвността на детето.

Да слагат табу върху говоренето по отношение на пола и сексуалността.
 image2_16x9.png ГОДИШНИЯТ ХОРОСКОП ЗА 2019! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
- До какво водят те?

Най-често до разстройства в „ Аз “ концепцията на детето за себе си. Отговорът ми е общ и научен, тъй като при всяко дете е друго – несъответстващо ниско самочувствие, бутилиране на страсти, свръхконтрол, тревоги, хиперактивност, депресивност, на една по-голяма възраст и разстройства или проблеми с половата еднаквост.

- Какъв главен съвет бихте дали на родителите на дребни деца по отношение на тяхното полово образование?

Първо да се извърнат към личното си полово взаимоотношение. В последна сметка децата са прелестно следствие от тях. Важно е за построяването на цялостната еднаквост на детето родителите да се усещат комфортно в личните си тела и в личната си половост. От там половото образование на децата ще се получи с нужната адекватност, почитание, успокоение и липса на боязън.

Автор: Вероника Денева
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР