Народното събрание гласува оставката на министър-председателя Николай Денков. Toчката бе

...
Народното събрание гласува оставката на министър-председателя Николай Денков. Toчката бе
Коментари Харесай

Парламентът прие оставката на Николай Денков

Народното заседание гласоподава оставката на министър-председателя Николай Денков. Toчката бе записана в плана за дневен ред на Народното събрание.

Тя бе призната единомислещо с гласовете на 216 депутати.

„ Правомощията на Министерския съвет са прекъснати ”, разгласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Заседанието започна с диспути сред съпротива и ръководещи.  Денков присъстваше в залата до началото на съвещанието в Министерски съвет.



Във вторник, когато се навършиха 9 месеца от встъпването на държавното управление в служба, Денков подава оставката си в деловодството на Народното събрание.

След Национално заседание във вторник ГЕРБ показа свое предложение за Споразумение за взаимно ръководство в границите на мандата на 49-ото Народно заседание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията оферират след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, с изключение на министър председател, да продължи да бъде външен министър.

В началото на съвещанието на Народното събрание Денков направи коментар от трибуната.

„ Въпреки че разговорът сред партиите, които стоят зад това държавно управление, нееднократно беше взривяван и блокиран, до този миг изпълняваме всички точки от декларацията. Това е оставка, която депозирам персонално. Предпочитам аз да показва съответните причини и някои спомагателни пояснения. Това е осъществяване на стихотворец ангажимент от взаимната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която постоянното държавно управление тъкмо преди 9 месеца проработи ”, разясни министър председателят. 

Той напомни към какви задания са се обединили двете обединения:

„ Първо - да излъчат устойчиво държавно управление с народен мандат, към което да се образува конституционно болшинство. Второ – през първите 9 месеца министър председател да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за идващите 9 месеца Мария Габриел да е министър председател, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласоподават и да поддържат за идващия интервал препоръчаната номинация на другата парламентарна група. Четвърто - държавното управление да извършва законодателни и управнически стратегии. Пето - да се приготвят и одобряват промени в Конституцията в разговор с другите парламентарни групи. Шесто – да бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества ", разясни Денков, представен от.

„ Време е да създадем дружно тази решаваща за хората стъпка – да покажем поредност и почитание към жителите, като извървим до дъно пътя на промените, по който поехме преди 9 месеца ", сподели министър председателят.

Кабинетът „ Денков " ще показа резултатите от ръководството си в идващите дни, разясни министър-председателят.

Заседанието продължи с спор за оставката на премиера. Корнелия Нинова направи оценка на програмата и напомни по какъв начин са били изпълнени уговорките, измежду които Шенген, еврозоната, преправяне на Плана за възобновяване и резистентност.

„ Не е направена нито крачка напред за транспарантна правосъдна промяна “, добави Нинова.

„ Върнете беглеца министър председател назад “, прикани съпартиецът ѝ Георги Свиленски.

„ 9 месеца Денков лъга, лъга и се изпързаля. Коалицията изпра Бойко Борисов. Това е единственото, което направиха “, съобщи от своя страна Тошко Йорданов от „ ИТН “. 

Според Цончо Ганев от „ Възраждане “ кабинетът на Денков е потъпкал Конституцията на България, подарил е значими за сигурността ракети на Украйна и престъпността се е върнала.

„ Всяко едно съглашение е заричане. Преди 9 месеца обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката. Академик Денков го съблюдава, а ние през днешния ден внесохме това заричане да бъде гласувано в зала. В историята на България няма образци като този – министър председател да си дава оставката, тъй като си е дал обещанието. Той даде заричане пред целия български народ. Властта за нас не е последна цел. Тя е средство за смяна. Докато тя се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред. Много неща се случиха през тези 9 месеца. Има късмет да създадем действителна промяна в правосъдната система. Днес към този момент българите чакат да имат министър председател, който е просветен, проевропейки и уравновесен. Очакват във властта никой да не е с монопол ”, разяснява Кирил Петков, съпредседател на „ Продължаваме Промяната ”.

В сходство с наредба на Конституцията, ръководеният от Денков Министерски съвет, ще продължи да извършва функционалностите си до избиране на ново държавно управление.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР